Traži se hrabrost
120

NES i SBiH: Dio su federalne Osmorke, ali svoje potpise jasno uslovljavaju

F. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Politička situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine još jednom se našla u "uskom grlu", ovaj put zbog imenovanja predsjednika FBiH. Nepreciznost procedura o načinu odabiru predsjednika je izazvala politički sukob i zastoj, a pojedini politički akteri su dugo "mudro šutili".

Na taktiku "mudre šutnje" bili su se odlučili lideri NES-a Nermin Ogrešević i Stranke za BiH Semir Efendić. Ogrešević i Efendić u trenutku kada se Federacija nalazi u jednoj od većih kriza dugo nisu iznijeli svoj stav o tome ko je u pravu: Refik Lendo i SDA ili Lidija Bradara i Igor Stojanović, a Efendić nakon što je iznio stav to je bilo prilično blago.

Iako su još dio priče o "Osmorci" na nivou Federacije sada kroz format 4+4, što je Efendić i potvrdio u posljednjoj objavi. Efendić i Ogrešević nisu pružili otvorenu podršku ideji koju predstavlja SDP-ov Igor Stojanović, nego su se odlučili na ono što se može ocijeniti kao političko kalkulanstvo.

Na liderima NES-a i SzBiH je odgovornost da javnosti predstave svoj stav ma kakav on bio, na taj način bi u dobroj mjeri i djelovali na to da se jasno trasira put kojim će se kretati formiranje vlasti u Federaciji. U slučaju da svoju podršku daju SDA, jasno bi bilo da Trojka i stranke oko nje nemaju većinu u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine. Igor Stojanović, a i Irfan Čengić su kazali da SDP tj. Stojanović neće blokirati formiranje vlade Federacije ako SDA okupi većinu oko sebe.

Druga varijanta za Ogrešvića i Efendića je da jasno stanu iza Stojanovića i Bradare i na taj način nedvosmisleno svoj politički kapital stave iza priče Osmorke i HDZ-a. U tom slučaju bi trebali poručiti da je Lendo taj koji opstruira i eventualno blokira formiranje vlasti u FBiH. Ova odluka bi ujedno značila i da SDA nema matematičku mogućnost da formira većinu u Parlamentu FBiH.

Jasan politički stav bi Efendića i Ogreševića vjerovatno izložio riziku da u nekom od razvoja političke situacije ostanu opozicija, ali bi bio i pokazatelj političke hrabrosti i pokušaj da se barem malo očisti "politička zabokrečina" u FBiH na koju se i sami često žale.

Ogrešević se u trenutku kada je u pitanju izbor rukovodstva FBiH došao u fazu toga da se dvije suprostavljene strane optužuju za blokadu i kršenje zakona, oglasio kritikom državnih ministara zbog navodnog nedjelovanja po pitanju slučaja efendije Amira Mahića.

Slučaj efendije Mahića i kampanje protiv njega je značajno pitanje, ali je sporno to što je Ogrešević kao lider stranke koja može imati bitnu ulogu u rješavanju političke krize te događaje prešutio i bavio se pitanjem gdje može skupljati populističke poene.

Efendić je u objavi na Facebooku naveo da Stranka za BiH neće podržati Vladu FBiH koju ne bude imenovao prema Ustavu predsjednik FBiH uz saglasnost potpredsjednika. U javnosti do sada nijedna stranka nije iznijela mogućnost formiranja Vlade bez predsjednika i potpredsjednika, pa se čini da je Efendić u svojoj objavi "otkrio toplu vodu".

Ono što je značajno je da je Efendić kazao da "postoji mogućnost da se taj ustavni propis izmijeni, bilo odlukom Parlamenta, bilo odlukom ili tumačenjem odluke od strane Visokog predstavnika, nakon čega smo svakako spremni završiti započeti posao i formirati programsku vladu u skladu sa sporazumom koji su potpisale stranke osmorke. Sve drugo bila bi jednokratna improvizacija u kojoj nismo spremni učestvovati".

Iako je Efendić u ovoj objavi na neki način potvrdio da ostaje vjeran sporazumu Osmorke, djelovanje SzBiH i NES-a je u postizbornom periodu činilo se prilično nedosljedno i kalukantsko, sa ciljem da se ostavi otvorenim više vrata.