Minacord Media
63

Firma u vlasništvu Željka Joksimovića od RTS-a dobila milion i po eura

I. S.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Firma Minacord Media, čiji je vlasnik srbijanski pjevač Željko Joksimović je od Radio-televizije Srbije (RTS) dobila milion i po eura.

Naime, Filmski centar Srbije dodijelio je 30 miliona dinara, što je oko 256.000 eura, za realizaciju filma "Djeca Kozare". RTS je za istoimenu seriju u ovoj godini izdvojio šest puta više novca, odnosno 1.560.000 eura, prenio je portal Nova.rs. Iza tog projekta stoji Minacord Media.

Željko i njegova supruga, voditeljica Jovana Joksimović odlučili su proširiti svoj utjecaj. U decembru 2020. godine objavljeno je da će Minacord Media, koja je i u vlasništvu Manje Grčić, kupiti novinsku agenciju Tanjug.

Iz Direkcije za imovinu su tada rekli da nije reč o prodaji te novinske agencije, već da je firma Tačno, u vlasništvu Minacord Media i RTV Pančevo, stekla prava na korištenjeTanjugovih imovinskih prava. Iz konkurentskih novinskih agencija su naveli da će se država ovim manevrom riješiti dva problema – vlasništva nad Tanjugom i kritika iz Evropske unije zbog nedovršenog procesa privatizacije medija.

Tanjug nije prodat, ali je njegova imovinska prava, inače u državnoj svojini, kupila privatna firma, što dalje znači da je pravo na Tanjug narednih 10 godina od tog momenta dobila firma "Tačno" u zajedničkom vlasništvu Minacord Media Željka Joksimovića i Manje Grčić i RTV Pančevo.

Željko i Jovana su ovime postali medijski moguli te odlučili uložiti u nekretenine. Od bračnog para Ivane Mišković i Gorana Karića kupili su vilu na Senjaku za 2,5 miliona eura. Srbijanski mediji prenijeli su da su kupili i dva nova automobila, za koje su izdvojili 250.000 eura.