Formiranje vlasti u FBiH
37

Ukoliko Lendo ne podrži Bradaru za predsjednicu mogli bismo i bez potpisa saznati ko ima većinu

S. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Danas je glasanjem u oba doma Parlamenta Federacije BiH izabrano rukovodstvo ovog entiteta, ali je još uvijek nejasno ko će od tri kandidata, Lidije Bradare, Refika Lende i Igora Stojanovića biti izabran za predsjednika Federacije BiH.

Na sjednici Predstavničkog doma bilo je prisutno 97 zastupnika, a odustan je bio samo zastupnik Denis Gratz. Novo rukovodstvo je podržalo zastupnika 96 zastupnika, protiv je bio samo Slaven Raguž iz HRS-a.

Po novim odredbama Ustava FBiH tri kandidata izabrana u rukovodstvo FBiH između sebe biraju ko će obavljati funkciju predsjednika.

"Ukoliko se dogovor ne postigne, o tome će odlučivati Predstavnički dom", stoji u Ustavu FBiH.

S obzirom na to da Lendo (SDA), Bradara (HDZ) i Stojanović (SDP) ne dolaze iz stranaka koje čine zajedničku koaliciju, pitanje je da li će Lendo podržati Bradaru za predsjednicu FBiH.

S tim u vezi o svemu bi mogao odlučivati Predstavnički dom Parlamenta FBiH, u slučaju da stranke Trojke i HDZ ne ponude SDA-u ulazak u novu Vladu entiteta.

Do sada je praksa bila da predsjednik FBiH dolazi iz reda Hrvata, a premijer iz reda Bošnjaka. U Ustavu FBiH ne postoji prepreka da neko iz reda Srba bude predsjednik ili premijer. Također, dosadašnja praksa je bila da prije imenovanja predsjednika postoji sveobuhvatan dogovor o tome koje stranke će činiti Vladu FBiH.

Jedini zakonski uslov je da predsjednik FBiH i premijer FBiH ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda.

Ukoliko Lendo potvrdi Bradaru za predsjednicu vjerovatno bi to značilo da postoji dogovor da SDA popuni određeni broj ministarstava u Vladi.

U suprotnom, bude li o predsjedniku odlučivao Predstavnički dom Trojka bi i bez sakupljanja potpisa mogla potvrditi ima li sa koalicionim partnerima većinu u ovom domu, koji potvrđuje Vladu Federacije BiH.

Nakon sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj je izabrano novo rukovodstvo, Bradara, Lendo i Stojanović su otišli na sastanak na kojem će razgovarati o mandataru za sastav nove federalne vlade.

Na ove Zukićeve izjave odmah su reagovali Lidija Bradara i Igor Stojanović.

"Ovo je karikiranje. Nismo mi gospodina Lendu ostavili, čuo je i on to. Ne znam ko je organizirao press, ali nemojte mi dobacivati. Ja sam mislila da ćemo pružiti šansu dogovoru. Sad smo vidjeli kako vi to doživljavate. Ako mislite da BiH i FBiH treba čekati još godinu ili četiri godine, onda to nazovite to kako hoćete. Svi smo čuli da trebamo doći u dvoranu 109, niko nije rekao da se moramo dogovoriti", komentar je Bradare.

Stojanović je rekao da odbacuje gnusne optužbe "da bilo ko želi Bošnjake da diskriminira".

"Prisustvo delegata SDA govori da ovo ništa nije tajno. Mi smo već izabrani, želimo da krenemo raditi i da završimo taj proces. Da se dogovorimo i o toj zadnjoj instanci, a ne da razvlačimo. Nije sporno ako Lendo nije raspoložen večeras, eto za sutra ćemo zakazati sastanak", istakao je Stojanović.