Na današnjoj sjednici
304

Raprava o kandidaturi Begića za potpredsjednika FBiH, član CIK-a tvrdi da se radi o zloupotrebi

S. Š. U.
Odbijena kandidatura Zlatana Begića za (pot)predsjednika FBiH iz reda Ostalih (Foto: D. S./Klix.ba)
Odbijena kandidatura Zlatana Begića za (pot)predsjednika FBiH iz reda Ostalih (Foto: D. S./Klix.ba)
CIK je na današnoj 11. sjednici razmatrala i prijavu Zlatana Begića (DF) za (pot)predsjednika FBiH iz reda Ostalih što je izazvalo raspravu i različita tumačenja podneska koji je iz Doma naroda stigao u tu državnu izbornu komisiju.
Neki od članova CIK-a na današnjoj sjednici su konstatirali da nema potrebe da se usporava proces konstituisanja vlasti u Federaciji BiH zbog kandidatura koje to zakonski uopće nisu.

"Mogli smo uraditi kao što su predložile kolegice, ali ništa nećemo dobiti, a efekat će biti isti. Danas su ispunjeni uslovi da možemo donijeti odluku da kandidatura Begića bude odbijena", kazao je član CIK-a Ahmet Šantić reagirajući na tvrdnje da iz podneska uopće nije vidljivo kako se Begić izjašnjava.

Željko Balakar je istakao kako je stvarna i zakonska postavka u Federaciji BiH jasna te da predsjednici i potpredsjednici Federacije BiH ne mogu biti iz reda Ostalih.

Irena Hadžiabdić, članica CIK-a naglasila je da se iz dostavljene kandidature ne vidi kako se kandidat Begić izjašnjava već samo ko ga je kandidirao.

"Grupa od 11 delegata, njega je predložila grupa od tri delegata i to je razlog zbog čega ga trebamo odbiti", kazao je Jovan Kalaba, član CIK-a.

Kolegij CIK-a navodno je ranije čvrsto zauzeo stajalište da to nije kandidatura nego da je to nerazumljiv akt u smislu Zakona o upravnom postupku pa je dogovoreno da se uputi obavijest Domu naroda da akt ne ispunjava uslove kandidature.

"Neko je naredio našoj službi da izradi ovakvo rješenje kojom mi odbijamo navodno neku kandidaturu. Moram reći kolegi Šantiću da je reći 'kandidatura' dezavuiranje javnosti. To je nerazumljiv akt na koji CIK može odgovoriti kao što smo rekli, da se radi o nerazumljivom aktu", istakao je Vlado Rogić, član CIK-a.

Podsjetio je da član 4.17 Izbornog zakona BiH propisuje da uz svaku prijavu, odnosno kandidaturu treba priložiti svu dokumentaciju u skladu sa zakonom.

"Nedostaje izjava gospodina Begića kojem narodu se izjašnjava da pripada. Naši su obrasci ismijani kada se u BiH pored konstitutivnih uvodi i kategorija ostalih naroda. Mi se upuštamo u ocjenu takvih akata, daje im važnost i onda moramo objašnjavati kako se bavimo trivijalnim stvarima. Namjera Begića je da zloupotrijebi prava i onda će javnost zaključiti da li je to uplitanje u pokušaj sprječavanja formiranja vlasti u Federaciji jer i price na grani znaju da potpredsjednici i predsjednik u FBiH dolaze iz konstitutivnih naroda", mišljenja je Rogić.

Na kraju je ipak konstatirano da će kandidatura Begića biti odbijena.