(Ne)samostalna u radu
41

Cvijanović tvrdi da je njen šef Dodik uključen u proces imenovanja državnih ambasadora

S. Š. U.
Predsjedavajuća Predsjedništva BiH smatra normalnim da lider SNSD-a utječe na rad te institucije (Foto: I. L./Klix.ba)
Predsjedavajuća Predsjedništva BiH smatra normalnim da lider SNSD-a utječe na rad te institucije (Foto: I. L./Klix.ba)
Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović današnjom izjavom o imenovanju ambasadora BiH potvrdila je ono što je općepoznato, a to je da je lider SNSD-a Milorad Dodik direktno uključen u taj proces.
Objavljivanje imena ambasadora koje će član Predsjedništva BiH Denis Bećirović predložiti izazvalo je veliki interes, posebno u krugovima stranaka koje čine vlast na državnom nivou u BiH.

Da je tako, potvrdila je u razgovoru za Srnu i Cvijanović koja tvrdi da je Bećirovićev spisak reklamiranje pojedinaca, ali da je BiH "šampion u neznanju" jer se samo u njoj na ovakav način bavi imenovanjima.

Nakon što je sinoć Bećirović kazao kako imenovanje ambasadora nije tema kojom se treba baviti predsjednik RS-a Milorad Dodik koji je ranije najavio da SNSD neće podržati prijedloge Zlatka Lagumdžije i Damira Arnauta, to je komentirala i Cvijanović kazavši:

"Niko ne spori da imenovanja ambasadora vrši Predsjedništvo BiH, ali s obzirom na rečeno, predsjednik Republike Srpske je i te kako uključen u taj proces".

Važno je napomenti da se procedura imenovanja ambasadora BiH odvija odlukom Predsjedništva BiH, ali da su ovakve izjave Cvijanović dokaz nesamostalnosti u radu predsjdavajuće Predsjedništva koja zapravo potvrđuje da se za svaku odluku mora konsultirati sa predsjednikom manjeg bh. entiteta koji je i njen šef.

Osim toga, nastoji se pokušati normalizirati trend "usaglašavanja" državnih odluka sa institucijama administrativnog područja entiteta RS tako insinuirajući da je BiH "zajednica" entiteta.

Ipak, po Ustavu RS-a, odnosno njegovim odredbama koje nisu osporene pred Ustavnim sudom BiH, postoji saradnja predsjednika RS-a i člana predsjedništva koji se iz tog entiteta bira, ali se postavlja pitanje kako bi to sve izgledalo da predsjednik RS-a i članica državnog Predsjedništva ne dolaze iz iste političke stranke.