Prvobitna odluka
78

Žestoka kazna u Italiji: Juventusu oduzeto 15 bodova!

K. H.
Ilustracija (Foto: EPA-EFE)
Ilustracija (Foto: EPA-EFE)
Federalni sud u Italiji prihvatio je prijedlog tužiteljstva za ponovnim otvaranjem slučaja protiv Juventusa, a novom odlukom kažnjeni su s oduzimanjem čak 15 bodova. Kažnjeni su i rukovodioci kluba iz spornog perioda od 2019. do početka 2021. godine.

Juventus će se sigurno žaliti na ovu odluku, no vidjet ćemo na koji način će se to odraziti na funkcionisanje kluba i koliko će nova afera imati utjecaja na generalno stanje u redovima Stare dame.

Razlog su navodne finansijske malverezacije u klubu, zbog čega je ranije prvi čovjek Angelli napustio funkciju i otišao - povukao se uoči svega. Sada je suspendovan na dvije godine. Među kažnjenim su Maurizio Arrivabene i Fabio Paratici sa po dvoje godine i dopredsjednik kluba Pavel Nedved, koji sljedećih osam mjeseci neće moći obavljati nikakvu funkciju u nogometu.
Italijani navode da je revizijska kuća Prisma otkrila kako u klupskim izvještajima iz 2019., 2020. godine i kvartala 2021. godine postoje nepravilnosti, navodeći da su, između ostalog, fiktivno plaćali igrače i da su se posebno tim služili u vrijeme pandemije koronavirusa.
Ukoliko Juventusu zaista oduzmu 15 bodova za ovu sezonu, past će na diobu 11. i 12. mjesta na tabeli sa 22 osvojena boda, ali nema sumnje da će se žaliti na ovu odluku i da će svi zajedno pokušati da što više ublaže kazne.

Tabela:

Standings provided by Sofascore