Eksperiment se isplatio
131

Rukometaši Slovenije protiv Poljske primijenili neobičnu taktiku koja je izumrla prije 40 godina

E. B.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Rukometaši Slovenije su jučer savladali Poljsku rezultatom 32:23 u drugom kolu grupe B Svjetskog prvenstva, a na ovoj utakmici vidjeli smo veoma zanimljivu taktiku koju je primijenio slovenski selektor Uroš Zorman.

Naime, u trenucima kada je Poljska imala igrača manje zbog isključenja, Slovenci nisu napadali šest na pet kako je to uobičajeno.

Zorman je u tim trenucima odlučio ostaviti svog pivota Blaža Blagotinšeka na svojoj polovini zajedno s golmanom, te su Slovenci igrali u napadu praktično pet na pet.

Razlog za ovu pomalo čudnu odluku ne koristiti igrača više u napadu je veoma zanimljiv - pivot usporava napade stvarajući gužvu na liniji šest metara, te se na ovaj način bez njega ostavlja mnogo više prostora za brze bekove i krila koji mogu iskorisiti svoje prednosti u igri jedan na jedan protiv tromijih defanzivaca, a Zormanov eksperiment protiv Poljske je u potpunosti uspio.

Također, Blagotinšek je ostajao nazad kao osigurač u odbrani u slučaju brzih kontri Poljaka koje je trebalo zaustaviti.

Zorman je na taj način vratio u modu taktiku koja je izumrla prije četrdeset godina. Nju je patentirao slavni jugoslovenski trener Vlado Stenzel koji je na taj način vodio selekciju Zapadne Njemačke od 1974. do 1982. godine, a 1978. je zahvaljujući njoj postao prvak svijeta.