Budućnost privrede
69

Svjetska banka objavila procjenu rasta BDP-a u BiH: Rat u Ukrajini će usporiti ekonomiju u 2023.

L. H.
Svjetska banka je objavila svoj izvještaj o globalnoj recesiji uzrokovanoj ratom u Ukrajini, a tu se mogu pronaći i podaci za BiH. Izvještaj se osvrnuo na realnu ekonomsku sliku, ali je iznio svoje prognoze i pretpostavke za naredni period.

Kada govorimo o budućnosti ekonomije u BiH možemo govoriti o pretpostavkama, uzimajući u obzir brojne faktore koji će utjecati na BDP. Između ostalog, možemo govoriti i o ratu u Ukrajini, koji ima enorman utjecaj na Evropu, pa samim tim i BiH.

Kao rezultat invazije Ruske Federacije na Ukrajinu, procjenjuje se da je ekonomski rast u Evropi i Centralnog Aziji naglo usporio u 2022., na 0,2 posto. To je važno zato što je Bosni i Hercegovini EU najznačajnije tržište za izvoz, konkretnije Italija, Njemačka i Hrvatska.

Privredno usporavanje u Evropi i Centralnoj Aziji bilo je manje izraženo nego što se isprva očekivalo. Umjesto smanjenja u 2022., proizvodnja je rasla oskudnim tempom.

Prognoze za BDP Bosne i Hercegovine

Nominalni bruto domaći proizvod (BDP) u Bosni i Hercegovini je u 2021. godini iznosio 38,6 milijardi KM i u odnosu na 2020. godinu nominalno je veći za 12,8 posto, dok je realni rast iznosio 7,5 posto.

Procjene Svjetske banke za 2022. kažu da je BDP u odnosu na 2021. imao realni rast od 4 posto, a pretpostavlja se da će tendenciju rasta imati i u 2023. i 2024. godini, ali manji nego prethodnih godina. BDP će u 2023. imati porast od 2.5 posto u odnosu na 2022., a u 2024. će imati porast od 3 posto u odnosu na 2023.

Ovdje treba naglasiti da se stopa rasta BDP-a u stalnim cijenama temelji na proizvodnom pristupu. Također, ovo su samo pretpostavke koje utjecajem brojnih faktora mogu biti drastično izmijenjene u realnosti.