Ulažu 15 miliona eura
64

Slovenačka Iskra širi poslovanje u BiH: Novi poslovi za 500 radnika u Laktašima

S. Š. U.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Vlasnik slovenačke Iskre Dušan najavio je snažan investicijski ciklus u 2023. godini. Nove investicije i radna mjesta ta kompanija imat će i u BiH.

Grupacija Iskra za sada je vlasnik dvije velike proizvodne kompanije čiji je očekivani ukupni prihod u 2022. godini oko 280 miliona eura pa će tako nastaviti sa novim ulaganjima u 2023. godini.

U BiH se počelo sa ulaganjima u projekat izgradnje nove fabrike na građevinskoj parceli od 25.000 m2, u sklopu koje će biti izgrađena i nova hala veličine 15.000 m2.

Planirano je i zapošljavanje 500 radnika, dok u jednom pogonu Iskre u BiH već radi 100 osoba.

Realizacijom projekta broj zaposlenika u grupacji Iskre porasti će za 30 posto.

Kako prenosi Poslovni.hr Iskra na taj način jača vlastiti položaj u regiji i u svjetlu očekivane integracije BiH u Evropsku uniju.

Šešok je istakao da Iskra ulaže na lokaciji koja je u vlasništvu grupacije u Laktašima, poznatom i kao termalno lječilište u sjeverozapadnom dijelu BiH te najavljuje da se 2024. godine planira i njeno otvartanje i početak rada.

Investicija u Laktašima procjenjena je na 15 miliona eura, a slovenačka grupacija će proširiti proizvodne aktivnosti u svom elektro bizinisz, sa ciljem optimiziracije troškova poslovanja.

Dolazak u BiH opravdan je i ako se u obzir uzmu cijena električne energije, niži troškovi rada kao i činjenica da je stopa oporezivanja niža u odnosu na sloveniju koja ima najveće oporezivanja rada u Evropskoj uniji.

Tako porez na dobit u manjem bh. entitetu iznosi 10 posto, dok je Sloveniji 19 posto.