Direktorica FK Sarajevo
298

Alimanović govorila u Općini Centar: Loše se osjećamo jer Željezničar dobija milion od svoje općine, a mi 0 KM

E. B.
Direktorica Fudbalskog kluba Sarajevo Ajla Alimanović se danas na 24. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Centar obratila vijećnicima i javnosti.

Alimanović se osvrnula na planirani budžet za FK Sarajevo u 2023. godini, te aktuelne radove na stadionu "Asim Ferhatović Hase".

"FK Sarajevo je jedan od najvećih sportskih kolektiva i naša matična adresa je na Općini Centar, kao i stadion 'Asim Ferhatović Hase' koji je u vlasništvu Općine Centar, a na kojem igramo svoje utakmice", kazala je Alimanović na početku obraćanja.

Ona se zahvalila Općinskom vijeću zbog ovogodišnjeg izglasavanja amandmana kojim se FK Sarajevo osiguralo 200.000 KM, ali je naglasila da je klub dobio samo polovinu tog iznosa.

"Rok za drugu tranšu je bio do kraja ove godine, ali mi do danas nismo primili taj novac", kazala je Alimanović.


Ona je istakla kako je Općina Centar potpisala ugovor s Nogometnim savezom o sufinansiranju obnove travnjaka na stadionu "Asim Ferhatović Hase", ali da taj novac nije išao FK Sarajevo jer klub nije vlasnik stadiona.

Potom se Alimanović osvrnula na to da u Nacrtu budžeta Općine Centar za 2023. godinu nije planirana nijedna KM za FK Sarajevo.

"Mi smo bili negativno iznenađeni i razočarani kada smo to vidjeli. Naš klub je i dalje Udruženje građana, a ne privatni klub, kako to mnogi misle. Imamo privatne investitore koji pomažu budući rad kluba, ali sve buduće projekte i razvoj omladinskog pogona nećemo moći uraditi bez podrške lokalne zajednice", rekla je Alimanović, a potom navela ono što joj najviše smeta.

"U isto vrijeme Općina Novo Sarajevo svom matičnom klubu Željezničaru obezbjeđuje skoro milion KM za 2023. godinu, a kao što znamo ta općina ima mnogo manji budžet nego naša općina. Molim vijećnike da razmotre Nacrt budžeta, te da se nađe način da se ostvari zajednički interes između Općine i FK Sarajevo. Nama donacija ne treba na sreću, nama treba lokalni partner i podrška za zajedničke projekte", rekla je direktorica FK Sarajevo i dodala:

"Vjerujte, mi se jako loše osjećamo kad znamo da Općina Novo Sarajevo daje toliki novac FK Željezničar, a mi smo sa 0 KM planirani u budžetu Općine Centar, a svi ti novci koji su planirani za 2023. godinu su planirani da budu uloženi u travnjak koji u suštini nije naše vlasništvo, nego je vlasništvo Općine Centar", zaključila je Alimanović.