Da li ste znali?
76

Roditelji čija djeca pohađaju predškolske ustanove u Sarajevu imaju pravo na dodatnu subvenciju

L. H.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Malo je poznato da svi roditelji koji imaju dvoje ili više djece ostvaruju pravo na subvencioniranje predškolskog boravka od 100, 50 ili 30% ukupnog iznosa.
Ovo subvencioniranje dodjeljuje Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, te je ono nevezano za subvencioniranje u iznosu od 200 KM koje dodjeljuje Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS.

Mnogi roditelji ne znaju za ovu privilegiju, a mi vam u nastavku donosimo detaljnije objašnjenje na koj način steći pravo za subvencioniranje boravka djeteta u predškolskoj ustanovi.

Naime, Vlada KS je 2020. godine donijela Uredbu o subvencioniranju boravka djece u predškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo. Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS koje će uplaćivati vrtiću iznos, ovisno o kategoriji u koju spadate.

Ostvarivanje subvencije po ovoj Uredbi ne povezuje se sa subvencijom od 200 KM koju svi roditelji čija djeca idu u privatne predškolske ustanove (na spisku Ministarstva) ostvaruju. Ta subvencija je planirana u budžetu sasvim drugog Ministarstva (za odgoj i obrazovanje KS).

Odobreni iznos subvencije, za isti iznos, umanjuje vašu mjesečnu obavezu prema predškolskoj ustanovi. Roditelj, zahtjev za ostvarivanje prava na subvenciju podnosi općinskoj službi za socijalnu i dječiju zaštitu, prema mjestu prebivališta. Uz zahtjev je potrebno priložiti i ostalu traženu dokumentaciju. Period trajanja prava je od narednog mjeseca od dana podnošenja zahtjeva do perioda trajanja ugovora o boravku, a najdalje do kraja školske godine.

Kategorije za dodjelu subvencije

Zaposleni roditelji ukoliko u predškolsku ustanovu upišu dvoje ili više djece, bez obzira na visinu prihoda ostvaruju pravo subvencioniranja boravka u preškolskoj ustanovi od 30% ukupnog iznosa.

Dijete zaposlenih roditelja čiji prihod po članu domaćinstva ne prelazi 35% prosječne plaće definisane Zakonom o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, te dijete jednog zaposlenog roditelja, a drugi je redovan student i čiji prihod po članu domaćinstva ne prelazi 35% prosječne plaće ostvaruje pravo subvencioniranja od 50%.

Dijete bez oba roditelja, dijete čije je jedan od roditelja osoba sa invaliditetom, dijete korisnika naknade za pomoć i njegu od strane druge osobe, dijete korisnici prava na stalnu novčanu pomoć, dijete sa invaliditetom, dijete u čijem domaćinstvu ima jedno ili više lica sa intelektulanim poteškoćama ili psihički oboljelih lica, dijete čiji su oba roditelja redovni studenti, dijete koje je sudskom odlukom povjereno na čuvanje i odgoj drugoj osobi, dijete sa jednim zaposlenim roditeljem, ukoliko je drugi roditelj umro ili djetetu nije priznato očinstvo, te dijete čiji je jedan roditelj umro od posljedica bolesti COVID – 19 ostvaruje pravo na stopostotnu subvenciju.

Zaštita socijalno ugroženim kategorijama

”Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo ne vrši subvencioniranje boravka djece u predškolskim ustanovama, te navedeni proces ne spada pod nadležnost Ministarstva za odgoj i obrazovanje, te da su sufinansiranje boravka djece i subvencioniranje Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo dva odvojena procesa. Nije propisano da jedna mjera isključuje drugu, i iste se realizuju kumulativno tamo gdje su kumulativno ispunjeni uslovi. Vlada kroz sufinansiranje boravka nastoji postići povećanje obuhvata djece predškolskim odgojem i obrazovanjem, a kroz subvencioniranje obezbijediti zaštitu socijalno ugroženih kategorija, te provesti sveobuhvatnu pronatalitetnu politiku”, potvrđeno je za Klix.ba iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS i Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS.