Vijeće ministara
588

Nova vlast privodi kraju podjelu resora, Konaković najizglednije preuzima vanjske poslove

S. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović rekao je da je u načelu dogovorena raspodjela resora u Vijeću ministara među novim koalicionim partnerima.

"U načelu od 9 ministara u Vijeću ministara tri će pripasti Osmorki, četiri dolaze iz Republike Srpske i oko četvrtog će se dogovoriti zajedno Osmorka i predstavnici SNSD-a s partnerima. Dva pripadaju HDZ-u", rekao je Čović.

To znači da će pet ministara plus predsjedavajući biti iz FBiH, a četiri iz RS-a. Od četiri ministra iz RS-a, tri sigurno idu SNSD-u i koaliciji, a oko jednog ministra iz RS-a bi se trebali dogovoriti Osmorka i SNSD.

Što se tiče zamjeničkih mjesta, prema riječima Čovića, četiri pripadaju HDZ-u i partnerima, tri pripadaju Osmorki, a tri pripadaju SNSD-u i partnerima", rekao je Čović.

Pored dva ministra HDZ će imati i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH što je već ranije dogovoreno da bude Borjana Krišto.

Prema našim informacijama, na osnovu posljednjih pregovora koji su održani danas, Osmorka bi trebala dobiti ministarstvo vanjskih poslova, odbrane i prometa i komunikacija. SNSD će dobiti ministarstvo sigurnosti, vanjske trgovine i finansija, dok će HDZ dobiti ministarstvo pravde i civilnih poslova. O ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice dogovorit će se Osmorka i SNSD.

Od stranaka Osmorke, Narod i pravda će dobiti ministarstvo vanjskih poslova, SDP ministarstvo odbrane, a Naša stranka promet i komunikacije.

Novi ministar vanjskih poslova bit će predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.