Akcija SIPA-e
137

U Sarajevu i Goraždu uhapšeno šest osoba osumnjičenih za ratne zločine

B. R.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: Arhiv/Klix.ba)
SIPA je jutros na području Sarajeva i Goražda uhapsila šest osoba osumnjičenih za ratne zločine.

Kako su saopćili iz ove policijske agencije, osumnjičeni su za krivična djela "Ratni zločin protiv civilnog stanovništva", "Organizovanje grupe i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela ratnih zločina" i "Povrede zakona ili običaja ratovanja".

Terete se da su kao zapovjednici i pripadnici Višegradske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) učestvovali u napadu na selo i počinjenju zločina nad stanovništvom.

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine su potvrdili da su pod istragom zbog zločina u selu Jošanica kod Foče u decembru 1992. Tada je ubijeno 56 žrtava srpske nacionalnosti, uglavnom civila, a među kojima je bilo žena i djece.

Kako su saopćili iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, tokom napada su zapaljene i uništene kuće i imovina. Žrtve su nakon zločina pronađene i identifikovane.

U predmetu je izvršena, kako su saopćili iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, opsežna istraga sa više partnerskih policijskih agencija i institucija, kao i prikupljanje velikog broja dokaza o počinjenom zločinu i izvršiocima.

Uhapšene osobe će nakon kriminalističke obrade u SIPA-i biti predate Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalju nadležnost.