Heroj države
837

Ko je Walid Regragui, čovjek koji je naslijedio Vahu i napravio najveću senzaciju SP-a

D. P.
Regragui je već trofejan stručnjak (Foto: EPA-EFE)
Regragui je već trofejan stručnjak (Foto: EPA-EFE)
Više nema dileme, Maroko je najveća senzacija Svjetskog prvenstva u Kataru. Tvorac ovog fenomenalnog uspjeha je relativno mladi stručnjak Walid Regragui.

Proslavljeni reprezentativac Maroka iznenada je dobio priliku da vodi selekciju u prilično nestabilnom trenutku. Iako je izboreno Svjetsko prvenstvo, Regragui (47) prihvatio je poziv da nekoliko mjeseci preuzme klupu od Vahida Halilhodžića i ode na Mundijal, a bez da je upoznao sastav.

No, to ga nije omelo da napravi najveći uspjeh u historiji marokanskog nogometa i izbori plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva preko Španije, jednog od najvećih pretendenata na titiulu prvaka.

Ne samo to, Maroko je u grupi nadmašio dvije sjajne selekcije i favorita, Belgiju i Hrvatsku pa se našao na čelu grupe.

Regragui nije toliko poznato ime u Evropi, tako da je lijepo provjeriti šta je to on uradio u svojoj igračkoj, a posebno trenerskoj karijeri.

Rođen u Parizu, Regragui je skoro cijelu karijeru proveo u Francuskoj, najčešće u drugoligaškim ekipama. Jedini "izlet" bio mu je Racing Santander u Španiji, ali većih uspjeha i trofeja nije imao.

No, to se ne može reći za trenersku karijeru. Iako je još mlad stručnjak, već ima pregršt trofeja u svojoj kolekciji i ono što je najzanimljivije, sa svim ekipama u kojima je radio bio je državni prvak.

Karijeru je počeo 2014. godine u FUS Rabatu s kojim je osvojio titulu prvaka Maroka i Kup ove zemlje.

Uslijedio je prelazak u Katar gdje je vodio Al Duhail i tu je 2020. godine postao šampion te zemlje.

Posljednji angažman bio mu je i najuspješniji. Preuzeo je klupu Wydada iz Casablance i tu osvojio duplu krunu, postao prvak Maroka i osvojio afričku Ligu prvaka.

Sve to bila je preporuka Nogometnom savezu Maroka da dođe na klupu u delikatnom trenutku i povede selekciju na Mundijal. Prihvatio je i ispisao historiju, a Maroko će biti težak plijen i za Portugal ili Švicarsku, svejedno je ko bude u borbi za polufinale.

Regragui je pronašao harmoniju u timu. Vratio je tri velike zvijezde reprezentacije, koje su bile u svađi s Vahidom Halilhodžićem. Naravno, u pitanju su Hakim Ziyech, Nussair Mazraoui i Amine Harit.

Upravo o toj harmoniji sa selektorom pričali su marokanski igrači prije dolaska na Mundijal poručivši da s Regraguijem imaju poseban odnos jer je mlađi, ali i domaći stručnjak, te se po tome razlikuje od Halilhodžića.

Čovjek koji je radio s obojicom trenera, i Halilhodžićem i Regraguijem, legenda je Maroka Mustapha Hadji. On je objasnio po čemu se razlikuju metode kod Regraguija i zbog čega je uspjeh moguć.

"Nije da krivim Vahida, ali nakon njegovog odlaska igrači su se oslobodili. Kad si nogometaš i odeš na trening bez želje, jako je teško. Previše discipline ubija disciplinu. Na silu gubiš igrače, gubiš sve kada si pretvrd", rekao je Hadji, koji ima 63 nastupa (13 golova) za Maroko i bio je pomoćnik bh. stručnjaku.

Bez obzira kada Maroko završi svoj bajkoviti put na Svjetskom prvenstvu, Regragui će ostati zlatnim slovima upisan u historiju Atlaskih lavova. Ne bi bilo iznenađenje i da ga uskoro vidimo u nekom većem evropskom klubu.