Odveo ih u četvrtfinale
69

Hrvatski junak protiv Japana ušao u historiju SP-a: Najbolja utakmica u mom životu

H. H.
Livakoviću je nakon utakmice srdačno čestitao i Modrić (Foto: EPA-EFE)
Livakoviću je nakon utakmice srdačno čestitao i Modrić (Foto: EPA-EFE)
Nogometna selekcija Hrvatske plasirala se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Kataru nakon što je poslije boljeg izvođenja penala (3:1) savladala selekciju Japana, a junak je bio golman Dominik Livaković koji je ušao u historiju Mundijala.

Čuvar mreže Dinama odbranio je tri šuta s bijele tačke japanskih nogometaša i donio je plasman u četvrtfinale Hrvatskoj, a Livaković je protiv Japana ponovio ono što su prije njega uspjela samo dva golmana.

Livaković je izjednačio rekord Portugalca Ricarda (protiv Engleske 2006.) i sunarodnjaka Danijela Subašića (protiv Danske 2018.) koji su jedini golmani koji su odbranili tri penala na jednom susretu Mundijala.

"Osjećaj je super, najprije zbog ekipe, atmosfera je sjajna. Hvala navijačima koji su došli. Japanci su radili vrhunski presing od početka. Odigrali smo tešku utakmicu, oni su bili vrhunski pripremljeni, ali i mi smo. Pobijedili smo kad nam je bilo najteže. Ovo je najbolja utakmica u mom životu i najdraži trenuci u mojoj karijeri", rekao je Livaković.

Hrvatska će u četvrtfinalu igrati protiv Brazila koji je slavio protiv Južne Koreje rezultatom 4:1.