SP u Kataru
32

Tok utakmica: Kamerun - Brazil 1:0; Srbija - Švicarska 2:3

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rasplet grupe G na Svjetskom prvenstvu u Kataru riješio se danas utakmicama trećeg kola u kojima su se sastali Kamerun i Brazil, odnosno Srbija i Švicarska. Tekstualni prijenos obje utakmice mogli ste pratiti uživo na portalu Klix.ba.
Rezultat i strijelci:

Kamerun - Brazil 1:0 (Aboubakar 90+3')

Srbija - Švicarska 2:3 (Mitrović 26', Vlahović 35' - Shaqiri 20', Embolo 44', Freuler 48')

Tabela:

Standings provided by Sofascore

Kraj utakmica!

90+10' - Radonjić je šutirao, ali pored gola.

90+8' - Čini se da je sve gotovo, Brazil i Švicarska idu u nokaut fazu!

90+3' - Gooooooooooooool! Kamerun vodi protiv Brazila, strijelac je Aboubakar u 93. minuti. Ipak, ovo ništa ne znači selekciji Kameruna jer oni imaju samo četiri boda, dva manje od Brazila i Švicarske.

90' - Sedam minuta nadoknade na meču Srbije i Švicarske, a devet na meču Brazila i Kameruna.

89' - Sami finiš utakmice. Švicarska rutinski čuva stečenu prednost.

82' - Akanji je šutirao iz slobodnog udarca, ali pored gola. Srbija pred ispadanjem sa Svjetskog prvenstva u Kataru.

78' - Ne pravi Srbija šanse pred golom Švicarske, kao da su se pomirili s porazom.

70' - Sve manje vremena za Srbiju, treba im pobjeda da bi prošli u nokaut fazu.

65' - Mitrović je srušen, tražio je penal, ali je sudija samo odmahnuo rukama.

60' - Šansa za Srbiju! Tadić je šutirao, ali lopta ide preko gola.

57' - Velika šansa za Švicarsku! Mogao je Embolo sada i riješiti pitanje pobjednika, ali je šutirao malo preko gola.

51' - Kamerunci napadaju Brazilce, Aboubakar je pucao s desne strane, ali ide to malo pored gola.

48' - Goooooooooooooooool! Švicarska dolazi do vodstva, sada je Freuler pogodio za drugo vodstvo Švicaraca! Nakon odlične akcije, Vargas je petom ostavio za svog saigrača, a on lijepo lijevom nogom poslao loptu u mrežu.

46' - Počela su druga poluvremena.

Poluvrijeme na obje utakmice

45' - Martinelli u dobroj šansi za Brazil, ali brani golman Kameruna.

44' - Gooooooooooool! Švicarska se vraća, sada je 2:2. Nakon sjajne akcije, Embolo je ostao sam na drugoj stativi i pogodio za novo poravnanje.

35' - Gooooooooooooooool! Srbija vodi protiv Švicarske, veliki preokret za samo osam minuta! Sada je strijelac Vlahović!

30' - Velika šansa za Švicarsku! Shaqiri je bio sam pred golom Srbije, ali je šutirao malo pored gola.

26' - Goooooooooooool! Mitrović sjajno glavom pogađa za 1:1 i vraća Srbiju u igru! Tadić je ubacio s lijeve strane, a Mitrović glavom šalje loptu u mrežu.

22' - Još jedna šansa za Švicarsku, Xhaka je šutirao, ali ravno u golmana Srbije.

20' - Goooooooooooool! Švicarska vodi protiv Srbije, a strijelac gola je bio Shaqiri! Odbila mu se lopta, a onda je on preciznim udarcem lijevom nogom doveo svoj tim u vodstvo.

14' - Veliku priliku za Brazil je imao Martinelli, ali nije uspio pogoditi.

11' - Velika šansa za Srbiju! Živković je šutirao, lopta pogađa stativu! Nakon toga, lopta se odbila direktno na nogu Mitroviću, ali ga je iznenadila i nije uspio šutirati prema golu. Sjajnu utakmicu gledamo!

7' - Na drugoj utakmici, dominira Brazil, a sudija je dao već dva žuta kartona. Jedan za Militaou (Brazil), a drugi Tolou (Kamerun)

5' - Šansa za Srbiju! Tadić je ubacio iz kornera, a Milenković glavom šutira pored gola.

4' - Kostić je dobro ubacio za Mitrovića i Vlahovića, ali je Akanji u posljednji trenutak izbio loptu.

1' - Velika šansa za Švicarsku već u prvoj minuti! Prvo je Xhaka šutirao, ali je pogodio jednog igrača Srbije, a nakon toga je golman spasio veliku priliku u kojoj je bio Embolo, zatim i još jednom Xhaka. Mnogo sreće za Srbijance na samom početku.

1' - Počele su obje utakmice.

19:55 - Igrači izlaze na teren, sve je spremno za početak utakmice.

Kalkulacije uoči utakmice:

19:30 - Dakle, Srbiji odgovara samo pobjeda. U svim ostalim ishodima, Piksijevi nogometaši putuju kući već večeras.

No, Srbija i ako pobijedi, mora pratiti rezultat druge utakmice. Ukoliko Kamerun iznenadi rasterećeni Brazil, upravo će ova selekcija imati četiri boda, koliko i Srbija u slučaju eventualne pobjede.

Tada će se gledati gol-razlika između Kameruna i Srbije, a ona je sada za jedan gol na strani afričke selekcije (3:4 u odnosu na 3:5 Srbije). Tako će Srbija u drugom meču navijati za Brazil, odnosno protiv eventualne senzacije Kameruna.

Švicarska sigurno ide dalje s pobjedom, a može da prođe i s remijem, ali onda bi se u slučaju pobjede Kameruna ponovo gledala gol-razlika koja bi, u tom slučaju, vjerovatno išla u korist afričke selekcije.

19:30 - Brazil, koji je osigurao prvo mjesto, može bez pritiska odigrati susret protiv Kameruna.

Ako tu Brazil nema pritiska, sigurno se isto ne može reći za duel Srbije i Švicarske, meč koji se izdvajao i prije početka Svjetskog prvenstva.

Švicarska je "dužnik" Srbiji još s prošlog Svjetskog prvenstva kada su naši susjedi zbog tog poraza (1:2) ispali sa Svjetskog prvenstva i sigurno je da danas žele osvetu.

Srbiji je potrebna pobjeda, ali i da Kamerun ne savlada Brazil pošto bi tada gol-razlika vodila glavnu ulogu, a trenutno je ona, za jedan gol, na strani Kameruna.

19:30 - Poznati su sastavi za obje utakmice:

Kamerun meč počinje u sastavu: Epassy - Fai, Wooh, Ebosse, Tolo - Kunde, Anguissa - Mbeumo, Choupo-Moting, Moumi Ngamaleu - Aboubakar

Za Brazil od prve minute igraju: Ederson - Dani Alves, Bremer, Militao, Telles - Fabinho, Fred - Antony, Rodrygo, Martinelli - Jesus

Srbija meč počinje u sastavu: V. Milinković-Savić - Milenković, Veljković, Pavlović - Živković, Lukić, S. Milinković-Savić, Kostić - Tadić - Vlahović, Mitrović
Za Švicarsku od prve minute igraju: Kobel - Widmer, Akanji, Schar, Rodriguez - Xhaka, Freuler - Shaqiri, Sow, Vargas - Embolo

19:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmica 3. kola grupe G između selekcija Kameruna i Brazila, odnosno Srbije i Švicarske. Oba meča se igraju u terminu od 20 sati.