Javno zdravlje
120

Inspekcija se oglasila o flaširanoj vodi s bakterijama kojih nije smjelo biti, zavod još šuti

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iz Federalne uprave za inspekcijske poslova (FUZIP) su poručili da je isključivo entitetski zavod za javno zdravstvo nadležan za sva pitanja koja se tiču nedavne analize flaširane vode.
Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine je prije skoro dvije sedmice objavio da je analizirao 70 uzoraka flaširane vode te da su kod njih sedam pronađene bakterije koje ne bi smjele biti prisutne. Klix.ba je u međuvremenu, 18. i 28. novembra, ovom zavodu poslao dva upita o tome u vodi kojih proizvođača, u konkretno kojim proizvodima su pronađene bakterije. Odgovor nismo dobili do objavljivanja ovog teksta. Isto pitanje uputili smo entitetskoj inspekciji iz koje su poručili da je isključiva nadležnost na zavodu.

"Monitoring prirodnih izvorskih, mineralnih i stolnih voda, kontrolisanih u periodu od oktobra 2021. do septembra 2022., radio je Zavod za javno zdravstvo FBiH. Shodno tome, molimo da se za sva pitanja vezana za monitoring, kao i svrhu, cilj, postupak i ishode monitoringa obratite ovom zavodu. S obzirom na to da monitoring nije provodio FUZIP na osnovu zakona kojim se reguliše naša nadležnost, nije zakonito, profesionalno, etično, pa ni logično da preuzimamo odgovornost saopćavanjem informacija do kojih nismo došli djelovanjem naših inspektora u okviru jasno definisanih i zakonom propisanih procedura", ukazali su.

U FUZIP-u su napomenuli da je njihov glavni inspektor prisustvovao konferenciji za medije koju je 17. novembra sazvao entitetski zavod za javno zdravstvo te da je tom prilikom dao izjavu o FUZIP-ovim aktivnostima povodom zaprimljenih saznanja o ovom pitanju. Obrazložili su šta su učinili nakon što su dobili informacije.

"Informaciju o rezultatima monitoringa smo 25. oktobra ove godine primili putem pošte te je bez odlaganja tog dana, u skladu s nadležnostima, proslijeđena kantonalnim ministarstvima zdravstva, kantonalnim inspekcijama, kantonalnim i općinskim sanitarnim inspektorima te Sektoru granične inspekcije FUZIP-a, kako bi se temeljem dobijene informacije pojačale aktivnosti inspekcijskih organa", naglasili su.

Osim toga, u FUZIP-u su najavili da će pojačati aktivnosti, što podrazumijeva i pojačan nadzor nad punionicama vode, a izdvojili su i sljedeći podatak.

"Inspektori Sektora granične inspekcije u pojačanom nadzoru pri uvozu od 25. oktobra do trenutka pisanja ovog odgovora na 13 graničnih prelaza, mjesta carinjenja na području FBiH nisu evidentirali niti jednu pošiljku vode koja se ne nalazi na listi priznatih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u Bosni i Hercegovini", istakli su.

Navedeno je da će javnost biti blagovoremeno obaviještena o rezultatima spomenutih aktivnosti. Također su podsjetili da oni nisu jedini inspekcijski organ koji kontroliše zdravstvenu ispravnost, higijenu i kvalitetu hrane - tu su i kantonalna inspekcija, kao i inspekcije gradova i općina. U FUZIP-u su podsjetili i na prava proizvođača.

"Nadležni inspektor uzima uzorke i dostavlja ih ovlaštenom ispitnom laboratoriju, koji o tome pravi zapisnik. U skladu sa Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica, subjekt nadzora može pobijati rezultat analize uzorka zahtjevom da se uradi superanaliza uzoraka uzetih u isto vrijeme, na isti način i ispitani istom metodom. Ovaj zahtjev se podnosi u roku od tri dana od dana saopćenja rezultata analize. Ako rezultat superanalize nije u skladu s rezultatom analize, mjerodavan je rezultat superanalize uzorka. Zahtjev za superanalizu u pravilu podnosi subjekat nadzora u slučaju da se analizom utvrdi da uzorak ne ispunjava zakonom propisane kriterije zdravstvene ispravnosti", obrazložili su.

Istakli su i to da su granični inspektori FBiH od 1. januara do 30. oktobra ove godine uradili 12.877 nadzora, uzeli 553 uzorka od kojih se njih 70 odnosilo na vodu za piću. Kako su naglasili, laboratorijskom analizom je utvrđeno da svi uzorci vode odgovaraju zakonom propisanim uslovima.

Građani u strahu

To što nadležni još nisu obznanili u kojoj flaširanoj vodi su pronađene bakterije kojih nije smjelo biti izazvalo je znatan strah među građanima, jer su u bojazni za svoje zdravlje. Koje su zdravstvene posljedice po one koji su pili spornu flaširanu vodu?

Podsjećamo, veliki broj građana obratio se redakciji Klix.ba u potrazi za informacijom o tome koja je voda u pitanju. Nisu izostale ni reakcije na društvenim mrežama. Među tim reakcijama je još jedno pitanje: Zašto se uopće radila analiza ispravnosti flaširane vode ako nadležni ne žele, neće ili ne smiju saopćiti koja voda se smije piti, a koja se ne smije piti?

Javno zdravlje je jedno od najznačajnijih, ako ne i najznačajniji prioritet i nadležni bi morali djelovati u skladu s njim. Dalji izostanak potrebnih podataka dodatno će podstaći sumnju javnosti da javno zdravlje nije prioritet i dodatno povećati strah među stanovništvom. Osim toga, ovim se u nezavidan položaj stavljaju i oni proizvođači čija je flaširana voda ispravna.