Ništa nije gotovo
28

Kalkulacije za Hrvatsku na SP-u u Kataru: Porazom od Belgije mogu ispasti s Mundijala

K. H.
Nogometna reprezentacija Hrvatske nakon pobjede protiv Kanade rezultatom 4:1 (Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Hrvatske nakon pobjede protiv Kanade rezultatom 4:1 (Foto: EPA-EFE)
Nogometnoj reprezentaciji Hrvatske treba jedan bod u posljednjem meču grupne faze Svjetskog prvenstva u Kataru kako bi osigurali prolazak u nokaut fazu, no ukoliko izgube od Belgije, mogli bi čak i ispasti s Mundijala.
Kanada je današnjim porazom od Hrvatske izgubila i sve šanse da se bori za osminu finala, a iz grupe F u borbi za nokaut fazu ostali su Hrvatska, Maroko i Belgija.

U posljednjem kolu, koje se igra u četvrtak od 16 sati, Hrvatskoj će bod protiv Belgije biti dovoljan za prolazak dalje i neće morati pratiti šta se dešava u drugom meču između Maroka i Kanade.

Oni bi u tom slučaju imali pet bodova i samo bi Maroko, u zavisnosti od ishoda meča protiv Kanade, mogao biti ispred njih na tabeli, no u slučaju poraza, Hrvatima čak prijeti i ispadanje s Mundijala.

Naime, Belgija bi pobjedom protiv Hrvatske došla do šest osvojenih bodova, a ukoliko bi Maroko osvojio bod protiv Kanade, onda bi imali pet i u tom slučaju Vatreni bi ispali s Mundijala.

Ipak, postoji i računica po kojoj bi Hrvatska mogla proći grupu i pored poraza od Belgije, ali bi im tada trebao poraz Maroka od Kanade. Podsjećamo, prvi kriterij u određivanju poretka je gol-razlika, nakon toga broj postignutih pogodaka, a tek onda međusobni omjer.

Grupa F, u kojoj nastupa Hrvatska, u osmini finala se križa s onom u kojoj nastupaju Španija, Njemačka, Japan i Kostarika.

Tabela:

Standings provided by Sofascore