Bahatost, anarhija...
61

"Rat" SDA i Kasumovićeve stranke poslije današnje sjednice Skupštine ZDK

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Povodom današnjeg nastavka prekinute konstituirajuće sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona oglasila se i kantonalna SDA koja je poručila da su zastupnici prekršili Ustav i Poslovnik.

Najspornije u danas održanom nastavku 18 zastupnika Skupštine ZDK jeste što su samoinicijativno izabrali predsjedavajućeg/zamjenika predsjedavajućeg ispred kluba Bošnjaka, dok je to trebao uraditi klub koji ranije nije postigao saglasnost oko svog kandidata.

S tim u vezi reagovali su iz Kantonalnog odbora SDA ZDK gdje izražavaju zabrinutost i žaljenje zbog nedemokratskog ponašanja novoformirane većine koja je danas, kako kažu, demonstrirala elementarno nepoznavanje propisa i zakona, ali i što još više zabrinjava pravno i demokratsko nasilje nad propisima i dva ustava koji regulišu određena pitanja u radu Skupštine ZDK.

"Nameće se pitanje čemu žurba i grubo silovanje zakona i propisa većine, ili interesne grupe koja misli da je većina, kada je jasno propisan način konstituisanja svakog parlamentarnog tijela potrebnog za zakonit rad najvišeg zakonodavnog organa u Kantonu, Skupštine ZDK", poručili su iz Kantonalne SDA te dodali:

"Klub Bošnjaka, nakon glasanja 11:13 čime je pokazano da isforsirana većina nema dovoljan broj ruku za donošenje važnih odluka u Skupštini ZDK, nije mogao da predloži kandidata za predsjedavajućeg, ili zamjenika predsjedavajućeg iz reda Bošnjaka, te jedini prijedlog koji je u takvoj situaciji bio moguć i zakonit je prekid sjednice što je i učinjeno."

Istakli su da samoinicijativan nastavak sjednice je u suprotnosti sa Ustavom i Poslovnikom kao i to da će sve odluke koje budu proistekle iz spornog nastavka biti predmet ocjene ustavnosti, ali i vrlo vjerovatno krivičnih gonjenja.

"Kada sporne odluke budu dostupne, pokrenut ćemo sve raspoložive pravne mehanizme da dokažemo javnosti kakva bahatost i anarhija su sprovedeni na sjednici Skupštine ZDK, ali i da ne dozvolimo pravnu anarhiju i probleme u funkcionisanju jednog od pravno i ekonomski najstabilnijih kantona u BiH.", zaključili su u KO SDA ZDK.

Odgovor je stigao i iz BHI-KF političke opcije gdje su SDA optužili da su sve isplanirali te da je današnja praksa ranije prolazila u Kantonu Sarajevo.

"Dosadašnja praksa biranja rukovodstva skupština u kantonima FBiH je nedvosmisleno birala rukovodstvo Skupština, primjer kanton Sarajevo mandatni period 2014-2018 kada na konstituirajućoj sjednici Skupštine KS od četiri kluba naroda dva kluba naroda (Srba i Hrvata) nisu dostavili prijedlog predsjedavajućeg i ili zamjenika predsjedavajućeg, što nije bila prepreka da se izabere rukovodstvo Skupštine u kojem je između kandidata reda Ostalih i kandidata iz reda kluba Bošnjaka izabran Sabahudin Delalić (SDA) da predsjedava Skupštinom", navode u saopćenju te dodaju da im tada (op.a. SDA-u) nije bilo kršenje Poslovnika i Ustava.

Dalje su kazali da su imali legitimno pravo nastaviti sjednicu, a SDA su optužili za pokušaje kupovine zastupnika, planiranu krizu u FBiH izbjegavajući izbor delegatau Dom naroda te da će ipak volja naroda biti provedena.

Ipak, odluku će u konačnici donijeti stručna služba koja će trebati ovjeriti danas donešene odluke, a da li će to uraditi s obzirom da nisu prisustvovali nastavku sjednice te šta će se dalje dešavati u Skupštini ZDK nije poznato.