Sjednica 1. decembra
10

Zašto neki državni parlamentarci ne žele da im predsjednik CIK-a uruči certifikate?

D. Be.
Željko Bakalar i Suad Arnautović, član i predsjednik CIK-a (Foto: T. S./Klix.ba)
Željko Bakalar i Suad Arnautović, član i predsjednik CIK-a (Foto: T. S./Klix.ba)
Iako je tradicionalno da predsjednik i članovi CIK-a uruče certifikate novim zastupnicima na svečanoj konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, to se ovaj put vjerovatno neće dogoditi, saznaje Klix.ba.

Konstituirajuća sjednica će biti održana 1. decembra 2022. godine, ali na njoj će novi saziv Parlamentarne skupštne BiH pročitati i položiti zakletve, ali kako stvar trenutno stoje - bez uobičajene dodjele certifikata.

Kako saznajemo, razlog leži u činjenici da predsjednik i članovi CIK-a neće dobiti poziv za prisustvo na konstituirajućoj sjednici jer neki parlamentarci ne žele rukovanje i fotografisanje s članovima CIK-a.

Sekretarijat Parlamentarne skupštine BiH je već uputio pozive zastupnicima da preuzmu svoje certifikate/mandate u stručnoj službi parlamenta, što znači da će se tako izbjeći svojevrsna blamaža.

Ono što sada za mnoge zastupnike buni jeste od kojeg datuma teče sedmodnevni rok za preuzimanje certifikata te od kada se računa dan prijema izjave; da li je to dan kada su certifikati stigli u Sekretarijat ili kada zastupnik dođe da ih preuzme.

"Izabrani nosilac mandata izabran na neposrednim i posrednim izborima dužan je da potpiše izjavu kojom odbija ili prihvata mandat na obrascu koji propisuje Centralna izborna komisija BiH u roku od sedam dana od prijema izjave", piše u Izbornom zakonu BiH u članu 1.3a.

Povodom ove teme pozvali smo predsjednika CIK-a Suada Arnautovića koji nam je kazao da je "nepozvanom mjesto iza vrata".

"Ja sam danas uručio certifikate u Bihaću u Skupštini USK. Procedura je da stručne službe parlamenta, na različitim nivoima, kontaktiraju CIK. I onda ako nas pozovu - mi dođemo, ako nas ne pozovu onda ne dođemo. Nepozvanom je mjesto iza vrata. Dobili smo pozive iz nekoliko kantona, iz Narodne skupštine RS-a kao i predsjednika i potpredsjednike RS-a te Predsjedništvo BiH", rekao je Arnautović.

On nije želio komentarisati da razlog nepozivanja na konstituirajuću sjednicu zapravo leži u činjenici da određen broj zastupnika ne želi da im članovi CIK-a uruče mandate.