Nakon žalbe
0

Poništeno rješenje o suspenziji Damira Veje, direktora Policijske akademije FMUP-a

D. Be.
Damir Vejo (u sredini)
Damir Vejo (u sredini)
Odbor državne službe za žalbe, kao drugostepeni organ, poništio je rješenje Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova kojim je ministar Aljoša Čampara suspendovao direktora Policijske akademije FMUP-a Damira Veju.
Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara u junu je suspendovao direktora Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) Damira Veju.

Preventivna suspenzija je izrečena na osnovu saznanja i do okončanja istrage u postupku koji se vodi zbog postavljanja uređaja za praćenje ispod službenog automobila federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića.

Tada je saopćeno da se po nalogu federalnog ministra Aljoše Čampare od 2021. godine sprovodi više internih postupaka u odnosu na državnog službenika Damira Veju zbog povreda službenih dužnosti.

Podsjetimo da je portal Istraga.ba objavio da je po naredbi Tužilaštva KS, zbog postavljanja GPS uređaja pod vozilo ministra Nermina Džindića uhapšen Alden Hot iz Sarajeva. Hot je tokom saslušanja priznao ovo krivično djelo i rekao da su ga za ovaj posao angažovali Damir Vejo i Adis Drnda, prijatelji federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare.

Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo je uhapšen Alden Hot koji je osumnjičen da je u aprilu prošle godine ispod vozila ministra Džindića postavio uređaj za praćenje.

Hot je priznao postupajućem tužiocu da je to uradio po nalogu Damira Veje, službenika Federalnog minitarstva unutrašnjih poslova, te da je u cijeli slučaj bio uključen i službenik SIPA-e Adis Drnda koji je dugogogodišnji prijatelj ministra Aljoše Čampare. Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo potvrdili su za Istragu da su prošle sedmice proveli akciju protiv osoba osumnjičenih da su počinili krivično djelo “Neovlašteno prisluškivanje i zvučno snimanje“, te da je Alden Hot uhapšen.