Događaj u Briselu
253

Benjamina Karić prihvatila poziv Vitalija Klička, učestvovat će na Kijevskom investicionom forumu

V. K.
Vitalij Kličko i Benjamina Karić (Foto: Klix.ba/EPA-EFE)
Vitalij Kličko i Benjamina Karić (Foto: Klix.ba/EPA-EFE)
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić saopćila je kako je prihvatila poziv gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička za učešće na Kijevskom investicionom forumu.
Ovaj događaj trebao bi se održati 28. novembra, a zbog situacije u Ukrajini, ove godine će se održati u Briselu.

"Prihvatila sam poziv gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička, za učešće na međunarodnom investicijskom forumu 'Kyiv Investment Forum' koji će se održati 28. novembra u Briselu. Ovaj događaj se inače održava u prijestolnici Ukrajine, no iz sigurnosnih razloga kao rezultat ruske invazije na ovu zemlju, Forum je premješten u Brisel", rekla je Karić.

U pozivu gradonačelnici glavnog grada Bosne i Hercegovine, Kličko je naglasio kako su posljedice ruske agresije devastirajuće - da je uništena civilna infrastruktura (što se odnosi na bolnice i škole), da su uništena proizvodna postrojenja, da su zaustavljene ključne investicije.

Ukazao je da će naglasak ovogodišnjeg foruma biti na obnovi ukrajinske metropole.

"Postavili smo ambiciozne ciljeve da pronađemo učinkovita rješenja za ekonomski oporavak, kojima se Kijev neće samo obnoviti, već i kojima će se dati snažan podsticaj za ekonomski, socijalni i politički razvoj. Osim toga, ostali ukrajinski gradovi i regije će bez sumnje iskoristiti naša rješenja za planiranje obnove", istakao je Kličko.

Gradonačelnici Sarajeva je poručio da je njeno učešće kao, "čelnice prominentnog evropskog grada, vrlo značajno za elaboraciju uravnoteženog cjelovitog pristupa za kreiranje budućih politika".

"Poštovana kolegice, bilo bi mi drago da Vam poželim dobrodošlicu na Kyiv Investment Forum 2022. Koristim ovu priliku da ponovim uvjeravanja o svom najvećem uvažavanju i poštovanju i da Vama i stanovnicima Vašeg veličanstvenog grada poželim mir i prosperitet", stoji u pismu Vitalija Klička.