Premijer liga BiH
36

Tok utakmice: Željezničar - Borac 1:2

D. P.
Bodovi su vrlo bitni za oba tima (Foto: I. L./Klix.ba)
(Foto: I. L./Klix.ba)
Veliki derbi 17. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Borca završen je rezultatom 1:2, a mogli ste ga pratiti u direktnom tekstualnom prijenosu na portalu Klix.ba.
90+6' - Sudar dvojice igrača Borca sudija Bilbija okarakterisao je kao faul u napadu i dodijelio je loptu Banjalučanima.

90+2' - Pokušao je Hodžić iz voleja nakon što mu se odbila lopta na vrh šesnaesterca, ali je to završilo daleko od gola.

90' - Sedam minuta nadoknade, iako se čini da je desetak minuta bila minimalna opcija zbog brojnih prekida.

88' - Posljednji minuti regularnog dijela, ali bit će još nadoknade.

85' - Željezničar napada sa svim igračima, iako igra bez isključenog Santosa. Žele domaći izbjeći poraz.

81' - GOOOL! Piščević pogađa za preokret i vodstvo Borca. Veznjaku Borca lopta je pala direktno na nogu na vrhu šesnaesterca, a on je rutinskim i rezonskim udarcem matirao Bendera.

78' - Odličan pokušaj Galića s distance, ali lopta odlazi preko gola Borca.

77' - Nogometa u posljednjih desetak minuta gotovo i da nema. Nadoknada bi trebala biti potpuno nesvakidašnja.

73' - Prije nego što se dogodio prekid, navijači Željezničara na impresivan način dekorisali su Grbavicu blicevima s mobilnih uređaja. Kako je sve to izgledalo, pogledajte u narednom prilogu.

70' - Cocalić nevjerovatnom intervencijom spasio Željezničar! Kulašin je bio sam pred golom Plavih, tačnije golmana Bendera nije bilo, ali na gol-liniji glavom brani Cocalić i spašava svoj klub.

68' - Dobili smo potpunu informaciju o novoj neželjenoj sceni na Grbavici danas. Jedan navijač je pao sa zapadne tribine nakon čega je hitna pomoć odmah reagovala. Na svu sreću, bit će sve u redu s navijačem jer se pridigao i utakmica je nastavljena nakon petominutnog prekida.

65' - Novi prekid na Grbavici, ukazuje se pomoć navijaču koji je pao sa zapadne tribine.

60' - Sada je poništen gol Željezničara! Bilbija je prvo pokazao da je pogodak, a onda je na signalizaciju pomoćnog sudije dosudio faul u napadu Cocalića nad golmanom Ćetkovićem.

56' - Potpuni haos na Grbavici! Santos je dobio diorektan crveni karton nakon što je laktom zakačio lice Andrića. Ponovo je gužva velika na terenu.

55' - Od starta drugog dijela ponovo smo vidjeli veliku inicijativu Željezničara. Plavi žele do novog vodstva.

53' - Dobra prilika za Željezničar, Ćetković boksuje ispred Beganovića.

46' - Dobra šansa za Željezničar! Beganović je pokušao nekoliko sekundi nakon početka drugog poluvremena, ali je Ćetković lako intervenisao.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme!

46' - Na klupi Plavih rezerve dobijaju kartone kao na "traci". Požutili su Nedim Mekić i Aleksandar Kosorić, a upravo Mekić ulazi u igru.

HT - Kraj dramatičnog prvog poluvremena, kako na tribinama, tako i na samom terenu.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

45+1' - Žuti karton za Amoaha zbog prigovora nakon što mu je Bilbija dosudio faul u napadu.

45' - Četiri minute nadoknade prvog poluvremena.

43' - Opasna situacija i nesporazum u odbrani Želje. Galić i golman Bender nisu se dogovorili ko će ići na loptu, pa je zamalo to iskoristio Tatar. Ipak, golman Plavih je nekako reagovao i u posljednji moment boksovao loptu.

42' - Mnogo uzbuđenja i drame na terenu i tribinama Grbavice, a tek je finiš prvog dijela. Nadamo se da ćemo vidjeti još golova u današnjem derbiju.

39' - Cocalić je iznio loptu sa svoje polovice i odigrao dobar dupli pas s Beganovićem, ali udarac stopera Želje odlazi preko gola.

34' - GOOOL! Borac je poravnao. Kulašin je pogodio uz dosta sreće jer je lopta pogodila nekoga u bloku i prevarila golmana Bendera, a onda otišao pred Željine navijače i žustro slavio te ih isprovocirao gestikulacijom, iako je na Grbavici počeo karijeru.

33' - Najbolja šansa za Borac! Željino "dijete" Enver Kulašin zamalo da ponovo zatrese mrežu na Grbavici, ali je iskosa šutirao tik pored stative. Bit će korner za goste.

31' - U trenucima dok smo gledali gol Amoaha, gostujući navijači udaljeni su s Grbavice i bit će vraćeni kući. Bili su na utakmici samo pet minuta.

28' - GOOOL! Amoah je pogodio! Izvrsno je Štilić izveo slobodan udarac i upisao osmu asistenciju ove sezone, a igrač iz Gane pogađa iz blizine.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

26' - Santos prebacuje lijepim potezom Andrića, a desni bek Borca ga zaustavlja rukama i dobija žuti karton zbog tog poteza.

22' - Navijači Borca izvedeni su s tribine, odmah nakon što su došli na stadion. Bit će zanimljivo vidjeti da li će ih policija vratiti na Grbavicu.

21' - Nastavljen je meč nakon kraćeg prekida! Odmah je reagovala policija i smirila situaciju na sjevernoj tribini.

17' - Prekid susreta! Po dolasku gostujućih navijača, počelo je bacanje baklji s jedne na drugu tribinu. Nadamo se da će se sve rzo završiti.

15' - Žuti karton za Hodžića izazvao je žestoke reakcije tribina Grbavice. Očito je da se niko ne slaže s odlukom sudije Bilbije.

14' - Žuti karton za Hodžića, iako kontakta gotovo da nije bilo s Kulašinom. Bit će slobodan udarac u opasnoj zoni po gol Željezničara.

12' - Dženis Beganović šutira s vrha šesnaesterca, ali traljavo i pored gola. Nastavlja se inicijativa Plavih.

10' - Štilić petom ostavlja za Santosa, koji je najdominantniji igrač dosadašnjeg dijela utakmice, ali njegov udarac je izblokiran i bit će prvi korner.

9' - Odličan prodor Santosa po lijevoj strani, ali niko nije ispratio izvrsnu povratnu loptu. Propala je potencijalno velika opasnost po gol Borca.

7' - Duga lopta na Tatara, ali Cocalić je reagovao i glavom spustio loptu do svog golmana.

5' - Prva šansa na utakmici. Santos je prošao i namjestio se na desnu nogu na nekih 20-tak metara od gola, ali je šutirao pored stative.

3' - Nema uzbuđenja na samom startu. Igra se na sredini terena, ali je teško bilo šta prognozirati u ovim trenucima.

1' - Počeo je veliki derbi! Sretno akterima s obje strane.

19:29 - Nogometaši su izašli na teren predvođeni glavnim sudijom Lukom Bilbijom iz Prijedora.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

19:27 - Igrači Željezničara oduševili su svoje navijače potezom prije utakmice. Kao nikad do sada, otišli su prije utakmice do južne tribine i pozdravili svoje navijače.

19:24 - Kao što se i očekivalo, Grbavica izgleda fantastično prije početka derbija 17. kola Premijer lige. Navijači još uvijek ulaze na tribine, iako je u Sarajevu prilično hladno.

19:15 - Željezničar je posljednji put pobijedio Borac još u augustu 2020. godine (2:1 na Grbavici). U posljednjih šest utakmica Borac je upisao pobjede na njih tri, a preostale tri su završene neriješenim rezultatom. U prvoj utakmici ovih rivala u tekućoj sezoni bilo je 2:1 za Borac.

19:04 - Prema svim mogućim najavama, danas nas na Grbavici očekuje pravi spektakl. Oba tima igraju dobro u posljednjih nekoliko utakmica i pobjeda bi mnogo značila u borbi za vrh.

Plavi bi eventualnim trijumfom došli na samo dva boda od vodećeg Zrinjskog, dok bi Borac također skočio na drugo mjesto i imao bi tri boda manje od vodećih Mostaraca.

19:04 - Poznati su sastavi za današnji meč. Treneri Edis Mulalić i Vinko Marinović odlučili su se na sljedeće postave:

FK Željezničar: Bender, Galić, Drina, Cocalić, Vego, Hodžić, Beća, Santos, Štilić, Amoah i Beganović.

FK Borac: Ćetković, Subić, Vojnović, Lazić, Andrić, Predragović, Piščević, Ninković, Kulašin, Tatar i Mrkaić.

19:04 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice Željezničar - Borac. Dva rivala, koji očekuju borbu za visok plasman na tabeli ove sezone, sastaju se na stadionu Grbavica od 19:30.