Jučer bio i Dodik
185

Schmidt posjetio Patrijaršiju u Beogradu: Priprema li teren za novu odluku o imovini BiH?

N. V.
Christian Schmidt i patrijarh Porfirije na jednom od ranijih sastanaka
Christian Schmidt i patrijarh Porfirije na jednom od ranijih sastanaka
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je posjetio danas Patrijaršiju u Beogradu. Posjeta nije bila najavljena.

Tokom boravka u Beogradu danas, Schmidt je otišao i u Hram Svetog Save, odnosno Patrijaršiju, gdje se zadržao oko pola sata. Hram je napustio oko 18 sati i 30 minuta.

Šta je bio razlog posjete Patrijaršiji i da li je došlo do razgovora sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem nije poznato, no Schmidt je već i ranije odlazio na razgovor sa njim u Patrijaršiju.

Zvanične najave ovog susreta nije bilo, a jasno je da posjeta nije vjerske prirode nego diplomatske i političke. Politički razgovori s vjerskim liderima uopšte ne čude s obzirom na to da je crkva i danas značajan stub društva i države, pogotovo u srpskom narodu i među srpskim političarima.

Ako uzmemo u obzir da je Christian Schmidt najavio nove izmjene zakona koje se tiču državne imovine, a što je veliki problem u Republici Srpskoj gdje Milorad Dodik insistira na tome da raspolaže i slobodno koristi državnu imovinu, može se pretpostaviti da je posjeta Patrijaršiji neka vrsta pripreme terena za ono što će uslijediti.

Milorad Dodik je na nedavnoj press konferenciji u Beogradu rekao da ne zna šta Schmidt planira, ali da neće biti provedeno šta god bude donio. Ovakvo nepoštovanje odluka sigurno smeta Schmidtu koji se očigledno nada da zajedno sa patrijarhom Porfirijem može disciplinovati Dodika, odnosno urazumiti ih i ubijediti u ispravnost odluke.

Podsjetimo da je jučer u Patrijaršiji boravio i Milorad Dodik što dodatno potvrđuje tezu da se nešto dešava u trokutu OHR - SPC - RS.

Nedavno se u javnom prostoru također pojavila i ideja da međunarodna zajednica želi udovoljiti svim stranama u BiH pa se u tom smislu može pretpostaviti i da je Schmidt u Beogradu kako bi obavijestio srpski korpus o potencijalnim pozitivnim izmjenama po Dodika, a ne negativnim. Vjeruje se da je OHR udovoljio Bošnjacima donošenjem zabrane negiranja genocida, Hrvatima izmjenama Izbornog zakona, a da će Srbima udovoljiti tako što im zapravo prepusti državnu imovinu.