Zavidovićka "Kusača"
145

Građani ne daju parnu lokomotivu Sarajevu, sutra protesti u Zavidovićima

E. M.
Parna lokomotiva Kusače u transportu trupaca u Zavidovićima
Parna lokomotiva Kusače u transportu trupaca u Zavidovićima
Parna mašina "Kusače" koja je jedan od simbola Zavidovića, trebao bi krasiti Bistričku stanicu, ali građani Zavidovića su odlučni u borbi da zaštite simbol te su najavili i protestnu šetnju.

Povodom najavljene prodaje simbola Zavidovića, parne mašine "Kusače", neformalna grupa građana u četvrtak organizuje mirnu protestnu šetnju, a okupljanje građana će biti ispred zgrade gradske uprave u 17 sati.

Parna mašina "Kusače" stara je 121 godinu, a može se reći da je "izgradila" Zavidoviće jer je njena svrha bila prevlačenje trupaca i za industriju koju je Krivaja ponosno čuvala u ovom gradu.

Svjesni važnosti ove lokomotive, neformalna grupa građana je pozvala sve građane, udruženja i sportske klubove da u četvrtak pokažu jedinstvo i masovnim odzivom na proteste pošalju poruku svima da historijski spomenici i simboli grada nisu na prodaju.

"Pozivamo sve političke subjekte u našem gradu da ostave na stranu sve podjele, stranačke interese i prepucavanja i da zajedno radimo na zaustavljanju prodaje našeg Ćire. Pozivamo i gradonačelnicu Sarajeva Benjamina Karić rođ. Londrc i gradsku upravu Sarajeva da odustanu od kupovine i u dogovoru sa predstavnicima našeg grada nađu rješenje da Ćiro ostane u našem gradu", poručili su građani.

Za sada nije poznato šta će biti s parnom mašinom, da li će napustiti Zavidoviće i krasiti Bistričku stanicu u Sarajevu za koju ukupni troškovi nabavke, transporta i obnove iznose 74.868 KM, od čega će Kanton Sarajevo sufinansirati troškove u iznosu 50.000 KM, a ostatak Uprava Grada Sarajeva.