Kritikovao Zuckerberga
26

Instagram ograničio pristup Kanyeu Westu zbog antisemitske objave, odmah se požalio na Twitteru

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Instagram je obrisao antisemitsku objavu na profilu Kanyea Westa i ograničio njegovu upotrebu aplikacije zbog kršenja pravila, navodi kompanija Meta koja je vlasnik društvene mreže. Kao odgovor, West, se vratio na Twitter kako bi se požalio na Marka Zuckerberga.
U petak je Američki jevrejski odbor prozvao Kanyea zbog objave na Instagramu u kojem je insinuirao da repera Diddyja, čije je pravo ime Sean Combs, kontroliraju Jevreji. Westova objava sastojala se od snimaka zaslona njegovog razgovora s Diddyjem o kontroverznim majicama s natpisom "White Lives Matter" koje je predstavio na reviji u Parizu.

Diddy je u četvrtak progovorio i kritikovao majice i poručio ljudima da ih ne kupuju niti nose. Dan kasnije West je počeo objavljivati snimke zaslona svojih tekstualnih poruka s Diddyjem, koji se očito želio naći kako bi porazgovarao o problemu.

Ye nije blagonaklono prihvatio njegov prijedlog te je rekao da su Jevreji rekli Diddyju da ga nazove, aludirajući da ga kontrolišu.

[TWITTER]1578587981010505728[/TWITTER]

Nakon što ga je kompanija Meta suspendovala, Kanye West objavio je na Twitteru prvi tvit u gotovo dvije godine, što je potez koji je proslavio Elon Musk, koji je u procesu kupovine ove društvene mreže.

West, koji je zakonski promijenio svoje ime u Ye, objavio je fotografiju kačketa na kojem je pisalo 2024. Musk je potom odgovorio: "Dobrodošao nazad na Twitter, prijatelju!"

Nakon svog prvog tvita u petak, West je objavio još jedan koji je uključivao fotografiju s direktorom kompanije Meta Platforms Markom Zuckerbergom, optužujući ga da ga je izbacio s Instagrama.

U izjavi za CNN Business u subotu, glasnogovornik Mete rekao je da je sadržaj s Westovog računa izbrisan zbog kršenja pravila kompanije i da je na njegov profil postavljeno ograničenje. Nije precizirao što je sporno u vezi sa sadržajem ili kakva je vrsta ograničenja nametnuta.

Ranije ove sedmice, West je izazvao kontroverzu jer je na svojoj modnoj reviji u Parizu nosio majicu "Životi bijelaca su važni" i obukao nekoliko menekena Afroamerikanaca u košulje s istim izrazom. "White Lives Matter" su 2015. godine počeli koristiti bijeli suprematisti kao reakciju na pokret "Black Lives Matter".