Službeno je
48

Liverpool je domaćin Eurosonga 2023. godine

D. J.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Eurosong 2023. godine. održat će se u Liverpoolu, objavljeno je na službenim profilima tog muzičkog natjecanja.

Liverpool je bio jedan od 20 gradova koji su se natjecali za titulu domaćina natjecanja za pjesmu Eurovizije, koje se ove godine održava u Velikoj Britaniji. U finale je ušao i Glasgow, no pobjeda je ipak pripala Liverpoolu.

"Nigdje ne priređuju zabave poput nas", poručila je tokom natjecanja gradonačelnica Liverpoola Joanne Anderson. "Dom Beatlesa spreman je prirediti show za Ukrajinu, Veliku Britaniju i Europu", dodala je.

Liverpool koji je od 2015. UNESCO-ov grad muzike, sinonim je za Beatlese i ima bogatu muzičku baštinu.

Godine 2008. grad je bio domaćin dodjele MTV Europe Music Awards, a također je i dom Kraljevskog liverpoolskog filharmonijskog orkestra.

Iako je Ukrajina odnijela pobjedu na ovogodišnjem Eurosongu, zbog situacije u ovoj zemlji, uloga domaćina pripala je Liverpoolu.

Europska radiodifuzna unija (EBU), koja upravlja Eurovizijom, zaključila je da Ukrajina ne može garantirati sigurnost za više od 10.000 ljudi uključenih u produkciju i još 30.000 obožavatelja tog natjecanja.

Ukrajinska vlada pristala je na to da se događaj održi u Velikoj Britaniji, ali mora odisati ukrajinskim duhom i obilježjima.

Eurovizija je najveći svjetski muzički događaj uživo koji okuplja izvođače iz cijele Europe i središnje Azije, kao i Izraela i Australije.