6. kolo
1

Tok utakmice: Rumunija - BiH 4:1

K. H.
Foto: Nogometni savez BiH
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u Bukureštu protiv Rumunije igrala je meč 6. kola UEFA-ine B Lige nacija, a tekstualni prijenos posljednjeg susreta ovog UEFA-inog takmičenja mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.
Kraj utakmice

Rezultat i strijelci:

Rumunija - BiH 4:1 (Man 38', Puškaš 73', 86', Ratiu 79' / Džeko 77')

90' - Igrat će se dvije minute sudijske nadoknade.

Rumunija - BiH 4:1 (Puscas 85')

85' - Gooool! Rumuni postižu i četvrti pogodak, sada je Puscas bio precizan. Camora mu je dodao s lijeve strane, a onda Puscas pogađa za 4:1.

82' - Dobra šansa za Rumune, ali ovaj put Vasilj brani.

81' - Duljević je u nedozvoljenoj poziciji. Šteta zaista zbog primljenog pogotka, vidjelo se da naši igrači žele doći do poravnanja.

Rumunija - BiH 3:1 (Ratju 79')

79' - Goool! Rumunija opet dolazi do dva pogotka razlike, Ratju je pogodio uz mnogo sreće. Šteta zaista, vratili smo se u meč, a sada se čini da ne možemo izbjeći poraz.

Rumunija - BiH (Džeko 77')

77' - Goooooooooooool! Džeko postiže gol i vraća Zmajeve u igru! Dedić je sjajno centrirao, a naš napadač glavom pogađa za 2:1. Očekuje nas drama u finišu.

Rumunija - BiH 2:0 (Puscas 73')

73' - Gooooool! Rumunija postiže gol, Puscas je strijelac. Šteta, zaista smo bili znatno bolji tim u drugom poluvremenu.

72' - Duljević je centrirao, ali je to bilo loše i golman Rumunije bez problema hvata loptu.

70' - Džeko je na terenu umjesto Šarića, potpuna ofanziva bh. tima u finišu meča.

66' - Još jedna dobra akcija našeg tima, Duljević sada kasni... Visi gol u zraku, puno bolja igra Zmajeva!

64' - Naši igrači su sada odigrali sjajnu akciju koja je krenula od golmana Vasilja, ali na kraju Gojak nije stigao na centaršut s desne strane.

60' - Eldar Čivić je izašao iz igre, a umjesto njega na teren je ušao Sead Kolašinac.

59' - Nova velika šansa za Zmajeve! Gojak je ubacio iz kornera, Saničanin glavom šutira malo pored gola.

59' - Najbolja šansa za Zmajeve! Duljević je ubacio Prevljak odlično šutira, ali golman Rumunije brani njegov pokušaj.

56' - Umjesto Sorescua u igri za reprezentaciju Rumunije je Camora.

b>54' - Selektor Zmajeva Ivaylo Petev na zagrijavanje je poslao i Edina Džeku.

52' - Duljević šutira, bio je to dobar pokušaj, ali malo preko gola.

50' - Korner za Zmajeve, Gojak je ubacio, ali domaći nogometaši izbacuju loptu.

46' - Prvi opasan napad našeg tima, Gojak je bio u kaznenom prostoru, ali njegov centaršut nije pronašao nijednog Zmaja u petercu Rumunije.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Danilović i Duljević na terenu umjesto Cimirota i Milićevića. S centra su krenuli Rumuni.

Poluvrijeme

45+3' - Nema šansi, čini se da će to biti to od prvog dijela igre.

45' - Igrat će se tri minute sudijske nadoknade.

45' - Nova velika šansa za Rumuniju! Sorescu je mogao postići drugi gol, ali smo imali sreće i nije bilo pogotka.

44' - Velika šansa za Rumuniju! Man se namjestio na lijevu nogu, ali je šutirao malo pored gola.

44' - Nova šansa za Rumuniju koja žestoko napada, ali uspjeli smo se odbraniti.

41' - Velika šansa za Rumuniju! Alibec je izašao sam ispred Vasilja, prošao ga i nakon toga šutirao, ali Saničanin s gol-linije izbija.

Rumunija - BiH 1:0 (Man 38')

38' - Gooool! Rumunija vodi protiv naše reprezentacije, a iako je sudija prvobitno poništio gol Mana, VAR je reagovao i sudija je pokazao na centar. Man je ostao sam na desnoj strani, nakon toga se namjestio na lijevu nogu i matirao Vasilja.

35' - Opasan napad i Rumunije, ali naša odbrana dobro reaguje i blokira udarac. Nakon ubačaja iz kornera, Vasilj je istrčao i uhvatio loptu.

34' - Šansa za Zmajeve! Šarić je šutirao, lopta pogađa Demirovića i mijenja smjer, ali golman Rumunije je dobro reagovao.

33' - Sjajan soloprodor Dedića po desnoj strani, ubačaj u sredinu, ali nije uspio pronaći nikog od naših igrača. Bila je ovo vrlo dobra situacija za naš tim.

29' - Gojak je ubacio, ali Šerbečić glavom šutira pored gola.

28' - Naš tim zaista dobro stoji na terenu i za sada odlično izgledamo protiv Rumunije. Demirović je na desnoj strani izborio slobodan udarac i sada ćemo imati šansu ubaciti loptu u kazneni prostor.

26' - Šansa za Rumuniju! Man je s desne strane ušao u sredinu, šutirao, ali srećom, njegov udarac je otišao pored gola.

25' - Kovačević ne može nastaviti utakmicu, a umjesto njega na teren će Saničanin.

22' - Dobra igra našeg tima, vidi se želja i velika posvećenost u ovom meču.

17' - Šansa za Zmajeve! Kovačević je glavom pokušao nakon kornera, ali je lopta otišla malo preko gola.

17' - Odlična soloakcija Prevljaka po desnoj strani, na kraju je izborio još jedan korner za naš tim, treći u ovom meču.

16' - Sada je i naš tim imao novi korner, lopta je išla na Šerbečića, ali na kraju nije bilo udarca prema golu domaćeg tima.

13' - Kovačević i Šerbečić zaustavljaju Alibeca, Rumuni su imali novi korner, ali se naši igrači dobro brane.

11' - Prvi opasan napad naše reprezentacije, Dedić i Šarić su kombinovali, ali na kraju samo korner za Zmajeve. Nakon ubačaja sa strane, nije bilo opasnosti po gol Rumunije, uslijedio je brz kontranapad pa će domaći nogometaši sada izvesti korner.

11' - Prvi udarac prema golu Vasilja, ali Olaru je šutirao visoko preko gola.

10' - Domaći su sada tražili penal, ali je sudija samo pokazao na gol-aut. Rumuni pokušavaju doći do našeg gola preskakanjem vezne linije i dugim loptama, ali naša odbrana za sada na visini zadatka.

6' - Strasti na tribinama su se smirile, a što se tiče utakmice, naš tim je izašao visoko i ne dozvoljava Rumunima da lagano uzmu posjed lopte.

2' - Nakon 60 sekundi pauze, utakmica je nastavljena.

1' - Problemi odmah na početku utakmice. Policija je utrčala na tribine, a sudija je odmah prekinuo utakmicu. Čuli su se topovski udari, a razlog je međusobni sukob navijača na tribinama.

1' - Utakmica je počela. S centra su krenuli naši nogometaši. Sretno Zmajevi!

20:43 - Intoniranje himni je završilo, meč u Bukureštu počinje za nekoliko trenutaka.

20:40 - Tokom intoniranja himne BiH može se čuti pjesma bh. navijača koji su večeras došli u Bukurešt. Na stadionu ih ima blizu 200.

20:40 - Igrači izlaze na teren, slijedi intoniranje himni, a nakon toga i početak utakmice.

20:35 - Vrijeme u Rumuniji je oblačno, a temperatura zraka je 21 stepen. Teren je, prema informacijama iz UEFA-e, u odličnom stanju.

20:30 - Večerašnji meč će suditi Halil Umut Meler iz Turske, a pomagat će mu zemljaci Cevdet Komurcuoglu i Ibrahim Çaglar Uyarcan. Četvrti sudija je također Turčin Yasar Kemal Ugurlu.

20:20 - Ukupno, ovo će biti peti duel između Rumunije i BiH, a Rumuni su uspješniji u međusobnim susretima sa tri pobjede, dok su Zmajevi slavili u dva navrata. Zanimljivo, u dosadašnja dva gostujuća meča naš tim nikada nije postigao gol u Rumuniji (2:0, 3:0).

20:15 - U posljednjem međusobnom susretu u okviru ovog ciklusa Lige nacija odigranom na Bilinom polju u Zenici 7. juna ove godine Zmajevi su slavili rezultatom 1:0 golom Smaila Prevljaka u 68. minuti.

20:10 - Selektor nogometne reprezentacije BiH Ivaylo Pete protiv Rumunije očekuje ozbiljan pristup i kvalitetnu igru našeg tima.

"Naravno da je cilj da pobijedimo i drago mi je što i igrači tako razmišljaju. Osigurali smo prvo mjesto u grupi i atmosfera u ekipi je odlična. Sutra će dobiti priliku oni koji su manje igrali do sad, ali nema kalkulacija jer želimo nova tri boda. Svjesni smo da nas očekuje teška utakmica. Rumunija ima dobre igrače, to smo vidjeli i u Zenici. Sve nam to govori da možemo očekivati kvalitetnu utakmicu u lijepom ambijentu", rekao je Petev, dodavši:

"Naravno da sam ponosan na igrača na ono što su postigli u proteklom periodu. To su odlični momci i veliki profesionalci. Došao je i rezultat i svi smo sretni zbog toga."

20:00 - Nakon trijumfa protiv Crne Gore (1:0), naši nogometaši su osigurali prvo mjesto u grupi i plasirali se u elitni rang Lige nacija, a protiv Rumunije će imati i "dodatni motiv" s obzirom na to da selektor Ivaylo Petev još uvijek u zvaničnim mečevima nije doživio poraz na gostujućim mečevima na klupi Zmajeva.

Raspoloženje u ekipi je na visokom nivou poslije ostvarenog plasmana u A Ligu nacija, ali svi su složni da se ovaj ciklus mora završiti maksimalno ozbiljno i tim je maksimalno fokusiran na narednu utakmicu.

Poznati su sastavi za današnji meč:

Za BiH igraju: Vasilj, Dedić, Šerbečić, Kovačević, Miličević, Ćivić, Cimirot, Gojak, Šarić, Demirović, Prevljak.

Početni sastav Zmajeva za meč protiv Rumunije
Početni sastav Zmajeva za meč protiv Rumunije

Za nastup nisu konkurisali Miroslav Stevanović, Amir Hadžiahmetović i Dennis Hadžikadunić, dok nema biti ni suspendovanog Miralema Pjanića zbog akumuliranih žutih kartona.

Na klupi Zmajeva su: Šehić, Pirić, Sušić, Kolašinac, Saničanin, Bešić, Danilović, Džeko, Prcić, Duljević, Kodro i Hotić.

Rumunija nastupa u sastavu: Radu, Ratju, Rus, Burca, Bancu, Marin, Olaru, Stanciu, Sorescu, Man, Alibec.

Početni sastav Rumunije za meč protiv Bosne i Hercegovine
Početni sastav Rumunije za meč protiv Bosne i Hercegovine

Na klupi Rumunije su: Moldovan, Tarnovanu, Camora, Manea, Nedelcearu, Baluta, Cicaldau, Puscas, Boloca, Tanase, Coman i Cordea.

20:00 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos meča 6. kola Lige nacija između selekcija Rumunije i Bosne i Hercegovine. Susret se igra na stadionu "Giulesti" i Bukureštu s početkom u 20:45 sati.