Rusi nisu pružali otpor
3k

Ukrajinske trupe ušle u strateški važan grad Kupjansk mnogo ranije nego što su očekivali

V. K.
Iako je Institut za rat saopćio kako bi ukrajinske trupe mogle zauzeti strateški važan grad Kupjansk u regiji Harkov u roku od 72 sata, Ukrajinci su u grad ušli već danas.

Ove informacije potvrdili su ukrajinski novinari koji su objavili fotografije ukrajinskih vojnika koji se nalaze u gradu kao i ispred administrativnog centra. Na jednoj od fotografija, ruska zastava završila je na podu.

"Ukrajinske trupe već su u Kupjansku. Rusi u suštini nisu pružili otpor", rekao je novinar Ilija Ponomarenko.

Ukrajinski napad na Kupjansk počeo je još u srijedu, a cjelokupni plan koji je smišljen u Kijevu pokazao se izuzetno efikasnim. Naime, ukrajinska vojska na jugu države počela je da "testira" rusku odbranu sjeverno od Hersona te su uspjeli da izvrše proboje u nekoliko pravaca.

Očekujui kontraofanzivu Ukrajinaca na jugu, Kremlj je prije nekoliko sedmica počeo premještati bataljone s istoka Ukrajine na jug države.

"Preraspoređivanje je ostavilo praznine u ruskim linijama u regiji Donbasa i oko Harkova. Sada Ukrajinci te praznine iskorištavaju", navode analitičari.

Kao što su ranije naglasili iz američkog Instituta za rat, gubitak Kupjanska za Ruse bi predstavljao prije svega logistički poraz.

"Gubitak Kupjanska i drugih pozadinskih područja na kritičnim kopnenim komunikacijskim linijama omest će ruske napore da podrže ofanzivne i odbrambene operacije, ali neće u potpunosti prekinuti ruske komunikacijske linije s Izjumom", dodali su.