Prekosutra ide u Hrvatsku
481

Erdogan protiv nametanja izmjena Izbornog zakona: To se kosi sa demokratijom

N. V.
Screenshot: BHRT
Screenshot: BHRT
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je na današnjoj konferenciji za medije nakon sastanka u Predsjedništvu BiH, komentarisao pitanje Izbornog zakona u BiH kazavši da je protiv intervencija u demokratskom procesu.
Na pitanje da li podržava visokog predstavnika Christiana Schmidta da donese političke izmjene Izbornog zakona, Erdogan nije pozitivno odgovorio. Istaknuo je kako bi to narušilo demokratiju.

"Odluke u vezi Izbornog zakona donose ova trojica lidera, oni treba da donesu tu odluku. Ovdje ne treba da imamo intervenciju visokog predstavnika što se kosi sa demokratskim principima. Svaki korak moramo učiniti po tom pitanju. Imamo period koji je manji od mjesec dana i u ovom periodu svaka intervencija je intervencija u demokratski proces BiH. Mi smo protiv bilo kakvih intervencija u demokratskom procesu", rekao je Erdogan.

Dodao je kako su Džaferović, Dodik i Komšić donijeli odluku da zemlja ide na izbore i da u ovom trenutku Turska samo želi za BiH pozitivan izborni ishod.

U narednim danima, Erdogan će posjetiti i Srbiju i Hrvatsku, a s obzirom na brojne uplive hrvatske politike u bh. pitanja poput Izbornog zakona, upitan je da li će o tome razgovarati sa vrhom hrvatske vlasti. Na ovo pitanje Erdogan nije odgovorio, no svakako da će ishod tih sastanaka biti poznat ubrzo.

Nakon dugog sastanka, medijima su se obratili članovi Predsjedništva BiH i predsjednik Turske Erdogan, prilikom čega su istaknuli povećanje saradnje što uključuje i prelazak granica Turske i BiH samo sa ličnim kartama.