Eurobasket 2022
242

Novi dramatičan meč u našoj grupi: Litvanci porazom od Njemačke došli u vrlo tešku poziciju

D. P.
Sjajan meč u Kolnu (Foto: EPA-EFE)
Sjajan meč u Kolnu (Foto: EPA-EFE)
Kao što se i očekivalo, grupa B košarkaškog Evropskog prvenstva nudi spektakl za spektaklom, a tako je bilo i u duelu Njemačke i Litvanije kojeg je domaćin Eurobasketa riješio u svoju korist rezultatom 109:107 nakon dva produžetka.

Litvanija je u prva dva meča doživjela dva poraza i danas se protiv domaćina pokušala pobjedom vratiti u borbu. Danas smo dobili novi dramatičan meč u

U prvoj dionici vidjeli smo apsolutni egal pošto su se ekipe kontinuirano smjenjivale u vodstvu. Druga četvrtina donosi rezultat kakvog su Nijemci priželjkivali pošto su se odlijepili od rivala.

U finišu treće dionice Nijemci su imali devet poena razlike, ali se Litvanci vraćaju i donose veliku dramu u utakmicu. Neizvjesno je bilo do posljednjih trenutaka, a poenima Jonasa Valanciunasa sedam sekundi do kraja Litvanci su stigli do izjednačenja (89:89).

Nijemcima je za posljednji napad ostalo sedam sekundi. Dennis Schroder je preuzeo odgovornost i šutirao, ali meč odlazi u produžetak pošto je bio neprecizan.

U produžetku je Litvanija djelovala bolje, ali nakon faula u napadu Nijemci dobijaju šest sekundi kako bi pokušali doći do trijumfa jer je i tu rezultat bio neriješen. I prvi produžetak je završen u egalu pa se otišlo u drugi nastavak od pet minuta.

U drugom produžetku Maodo Lo postiže dvije vezane trojke i to je bilo dovoljno da Njemačka dođe do trijumfa. Litvanci su imali šut za tri poena za pobjedu tri sekunde prije kraja, ali su to promašili.

Sada je Litvanija u vrlo teškoj situaciji jer joj trebaju dvije pobjede protiv Mađarske i BiH kako bi se nadali narednoj fazi. Litvanci su na omjeru 0:3, što niko nije mogao očekivati prije početka, dok je Njemačka na 3:0.

Franz Wagner je vodio Nijemce do pobjede s 32 poena, a 25 je dodao Dennis Schroder. Kod Litvanaca Jonas Valanciunas postigao je 34 poena uz 14 asistencija, ali nedovoljno da se izbjegne poraz.

Tabela:

Standings provided by SofaScore LiveScore