Sjeverni tok 1
516

Gazprom objavio fotografiju navodnog curenja ulja zbog kojeg plin još neće krenuti ka Njemačkoj

F. H.
Foto: Telegram / Gazprom
Foto: Telegram / Gazprom
Gazprom je objavio fotografiju navodnog curenja ulja zbog kojeg je na neodređeno zaustavio isporuku plina u Evropu plinovodom Sjeverni tok 1.

Iz ruskog energetskog diva danas su saopćili da neće u pogon ponovo uključiti Sjeverni tok 1, plinovod kojim se snabdijeva Njemačka i zapadna Evropa. Redovno održavanje plinovoda je započelo u srijedu i trebalo je da traje samo tri dana.

Kao razlog za ovo naveli su da je došlo do kvara na jednoj od turbina koji se može popraviti samo u specijalizovanim radionicama, ali da te radionice nisu u punom kapacitetu zbog sankcija koje su uvedene.

Na fotografiji koju su objavili na svome zvaničnom Telegram kanalu vidi se navodno curenje kojeg je nemoguće popraviti osim u specijalnim radionicama.

Evropska unija smatra da je odluka o obustavi isporuke plina donesena pod lažnim izgovorom i da se radi o samo još jednom dokazu o nepouzdanosti Gazproma kao dobavljača plina.

Gazprom je ranije smanjio isporuku plina Sjevernim tokom 1 na samo dvadeset posto kapaciteta, a EU smatra da Rusija plin koristi kao oružje rata. Također, obustavljena je i isporuka plina državama koje su odbile da isti plaćaju u rubljama, a nalaze se na listi neprijateljskih država.