Dom naroda
687

Na inicijativu SNSD-a i HDZ-a pokrenuta inicijativa za smjenu Bisere Turković

B. R.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine je usvojio inicijativu SNSD-a i HDZa kojom se traži da Vijeće ministar Bosne i Hercegovine pokrene proceduru za smjenu ministrice vanjskih poslova Bisere Turković (SDA).
Ovo se desilo nakon što je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ranije danas najavio da će se tražiti smjena Turković.

Delegati SNSD-a i HDZ-a su podržali ovu inicijativu, dok su ostali delegati bili protiv ili suzdržani. Kao razlozi za smjenu su istaknuti, kako je navedeno, neprofesionalizam i djelovanje bez usaglašavanja s relevantnim državnim akterima. Jedan od zamjenika predsjedavajućeg ovog doma i predsjednik SDA Bakir Izetbegović smatra da ne postoje razlozi za smjenu Turković.

"Ona je obratno sve od od onoga što je navedeno kao razlog za smjenu. Izuzetno aktivna i profesionalna ministrica. Ničega samovoljnog nema u njenom djelovanju. Navedite šta je to radila samovoljno? Držala se strategija i zakona. Druga je stvar to što se nekome ne sviđaju te strategije. Brani poziciju i interese Bosne i Hercegovine", izjavio je Izetbegović.

Još jedan zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda i predsjednik HDZ-a Dragan Čović je istakao zašto smatra da Turković treba biti smijenjena.

"Slažem se s kolegama da ova ministrica ništa nije uradila samoincijativno i to razumijem. Ona sve radi unutar stranke. Lično mislim da profesionalizam, koji se naglašava, odudara od usaglašavanja stajališta i nikada više ne bi trebao biti mjera za Bosnu i Hercegovinu, za koju se ja zalažem, da bude članica Evropske unije, NATO-a i drugih asocijacija", kazao je.

Ocijenio je da je nedostatak i to što Bosna i Hercegovina nema zakon o vanjskim poslovima.

"To vam nije Bosna i Hercegovina i nije strategija koju je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nakon dugo vremena, u prethodnom sazivu, usvojilo. Nažalost, nije usvojen zakon o vanjskim poslovima. Razumijem vas iz bošnjačkog naroda da ne otvarate ta pitanja da se ne bi zamjerali. Za Bošnjake radi po svijetu zadnje četiri godine. Vodi vanjsku politiku uime jedne političke opcije", konstatirao je Čović.

I delegatkinja SNSD-a Dušanka Majkić je obrazložila zašto smatra da Turković treba biti smijenjena.

"Vanjska politika uime jednog naroda i jedna stranke i tu se završava sva priča. Ne poštuje nikoga - Predsjedništvo, Vijeće ministara, ne poštuje ni ovaj parlament. Naša je nesreća što nemamo zakon o vanjskim poslovima, kojim bi se postigao minimum dogovora o vanjskopolitičkim ciljevima. To je Bisera Turković dobro iskoristila", rekla je.

Prema riječima Majkić, dva naroda je ne doživljavaju kao svog ministra.

"Vjerovatno bismo joj i mi aplaudirali da smo imali takvog ministra, ali nismo", zaključila je.