ZMAJEVA KUĆA
68

Stigla je najiščekivanija serija godine: Prequel GOT-a bacio publiku u trans

Piše: Ines Mrenica
HBO je objavio “House of the Dragon”, seriju čija se radnja dešava dvjestotinjak godina prije nego što smo posjestili Westeros u mega popularnoj seriji “Game of Thrones”. Ogroman broj gledatelja nakratko je srušio platformu streaming servisa posežući za njegovim prikvelom.

Završetak serije “Game of Thrones” obožavatelje je ostavio u gorkom zapažanju grešaka, Starbucksovih plastičnih čaša i industrijskih fraša s vodom u kadrovima fantasy drame.

Međutim, to nije bilo sve. Brojni fanovi mišljenja su da finale nije bilo u skladu sa standardima koje je serija držala kroz čak osam sezona.

“House of the Dragon” dolazi kao ambiciozni prednastavak jedne od najpopularnijih serija svih vremena i, možda, neka vrsta popravnog za vraćanje na tračnice ili ponovnog sjedanja na tron televizijskih programa.

Zmajeva, konja i mačeva ne nedostaje, a sve počinje moćnim prologom, koji je uvijek hipnotizirajući glas povratka u daleku prošlost.

Insert iz serije
Insert iz serije "House of the Dragon"

Serija je nastala na temelju djela Georgea R. R. Martina “Vatra i krv” i donosi priču o raspadu kuće Targaryen, što su događaji koji su prethodili ratu nasljeđivanja, poznatijem pod imenom “Ples zmajeva”.

HBO Max prikazao je prvu epizodu iz koje pršte tri produkcijske stavke: novac, novac i novac. Šalu na stranu, “Zmajeva kuća” izgleda nerealno dobro i možda bi na trenutak mogla učiniti da zaboravite na GOT.

San. Bio je jasniji od sjećanja

Zima dolazi i prolazi, ali borba za vlast, ljudske strasti i bolesne ambicije nikad, što je izuzetno privlačno u kontekstu srednjeg vijeka, ogrnutog krznom, kamenom i željezom.

Na tronu sjedi kralj Viserys Targaryen (Paddy Considine), koji ima ženskog potomka, ali kraljica je pred porodom i očekuje se dolazak muškog prijestolonasljednika. Međutim, porođajne muke će biti ogromne (i eksplicitne), pa ništa neće proteći a da sudbina ne umiješa svoje pakosne ručice.

Mlada princeza Rhaenyra (Milly Alcock) je odbačena od strane kraljevog psihotičnog brata Daemona (Matt Smith) i većeg dijela javnosti, a uzavrelo grotlo borbe za prijestolje po dobrom starom običaju “Igara prijestolja” izbacit će na površinu suze, krv i znoj. Ili, kako bi rekla naša stara izreka/pjesma, nema rata dok ne udari brat na brata.

Insert iz serije
Insert iz serije "House of the Dragon"

Ne znamo za tvrdokorne fanove, ali sudeći po prvoj epizodi ”Game of Thrones: House of the Dragon” je puno dinamičnija i scenografski raskošnija od svog prethodnika. U slučaju GOT-a baza mišljenja je podijeljena na one koji bi umrli za svaku sekundu serije i one koji su ravnodušno posmatrali svaki “dolazak zime” iz sezone u sezonu. “Zmajevu kuću” mogu gledati i prvi i drugi, s jednakim oduševljenjem.

U svakom slučaju, možete zaroniti u vrijeme patrijarhata, gdje muškarac muškarca želi održati na poziciji moći, pa možda i iz potrebe skrivanja straha od onog što bi jednako surove žene mogle učiniti.

Podtekst priče tako je skriven u sekvenci koja donosi prikaz turnira (borbe mačevima na konjima u ogromnom amfiteatru), koji je neka vrsta znaka o onom o čemu se zapravo ovdje radi, a to je potisnutu i nerealizirana agresija.

Usred ove borbe, kraljica dobiva trudove, rađa se muški nasljednik i saznajemo da je dječija kolijevka zapravo borbeno igralište. Šanse za preživljavanje poroda nekad su bile pola-pola, a ponekad se moralo birati između života majke i života djeteta.

Ovaj Zmaj će vas zasuti vatrom, koja je zapravo ubitačni dah posljednjeg dometa u televizijskoj produkciji. To je ono na što niko više ne može ostati ravnodušan.