Novi detalji
87

Otac žene koju Rusi sumnjiče za ubistvo Darije Dugine: Prije par godina me nazvala iz Litvanije

S. H.
Natalija Vovk koju Rusi sumnjiče da stoji iza ubistva Darije Dugine
Natalija Vovk koju Rusi sumnjiče da stoji iza ubistva Darije Dugine
Otac Natalije Vovk, žene koju Rusi smatraju odgovornom za ubistvo Darije Dugine, kćerke ruskog ideologa bloskog Vladimiru Putinu govorio je za rusku RIA-u i kazao da je telefonski razgovarao s kćerkom.

Prema njegovim riječima, prije tri-četiri godine su telefonirali preko mreže, a žena je rekla da je u Litvaniji i da je s njom sve u redu.

Istakao je da je taj razgovor bio veoma kratak sa par pitanja o zdravlju. Također, kazao je da je njegova kćerka Natalija Vovk služila u ukrajinskoj vojsci, ali ne u bataljonu Azov, kako smatraju u Rusiji. Navodno se iz vojske povukla iz zdravstvenih razloga.

On je agenciji pojasnio i da ne zna kako je njegova kćerka uopće završila u Rusiji.

Podsjetimo, kćerka ruskog filozofa i Putinovog ideologa Aleksandra Dugina, Darija, poginula je u eksploziji automobila na autoputu Mozhaisk u Moskovskoj oblasti uvečer 20. augusta. Vraćala se sa festivala "Tradicija" u automobilu za koji se prvobitno pretpostavljalo da će u njemu biti njen otac.

Ruska sigurnosna služba FSB saopćila je da je zločin otkriven. Eksploziju su, kako je saopćeno iz resora, planirale ukrajinske specijalne službe, a izvođač je postala državljanka Ukrajine Natalija Vovk, koja je nakon toga nestala u Estoniji.

[FBPOST]https://www.facebook.com/NGUmainpage/posts/441583424673081[/FBPOST]

Rusi smatraju da su Duginu ubile ukrajinske snage sigurnosti, a da je Vovk samo izvršilac. Također su objavili da je Vovk ranije iznajmila stan prekoputa stana u kojem je živjela Dugina.

Čak su objavili i snimak za kojeg tvrde da dokazuje kako je Vovk prešla rusku granicu i otišla u Estoniju.

Ukrajina je negirala bilo kakvu umiješanost u ovo ubistvo.

Kasnije je estonsko Ministarstvo vanjskih poslova negiralo da je Rusija od Estonije tražila zvanične podatke o Vovk. Napomenuli su da je moguće objavljivanje podataka o osobama koje prelaze granicu samo u slučajevima predviđenim zakonom.