Najbolji glumac 28. SFF-a
48

Lerotić o filmu "Safe Place" koji prati porodičnu tragediju: Film mi ne može vratiti brata

N. O.
Juraj Lerotić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Juraj Lerotić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Juraj Lerotić osvojio je Srce Sarajeva za najboljeg glumca 28. SFF-a, a njegov film "Safe Place" proglašen je najboljim na ovogodišnjem festivalu. Nakon dodjele nagrada Lerotić je kratko prokomentarisao šta mu ona znači.
"Još nemam pojma šta mi nagrada znači, tek sam je dobio pa sam malo zbunjen. Ali vjerujem da svaka nagrada na neki način daje glas filmu - tako i ova nagrada za glavnu ulogu. Doduše ja nikad u životu nisam glumio - to je malo neobično", kazao je Lerotić.

Priča filma "Safe Place" za koji je Lerotić nagrađen je temeljena na istinitom traumatičnom događaju upravo iz njegove porodice - iznenadnom pokušaju suicida njegovog brata. Ovaj događaj iz temelja mijenja život tročlane porodice i otvara procjep među njima.

Na pitanje da li je on nakon snimanja filma doživio neku vrstu katarze kazao je: "Mislim da je to nemoguće".

"Ja sam izgubio brata. Ne može meni film to nadoknaditi, ali ovo jeste film. Na neki način mislim da ne govori samo o tome već i o mentalnom zdravlju. Nadam se da će se dramataurgija iz filma preliti i u neku javnu raspravu koju ja naravno ne želim moderirati - ja sam samo inicijator", poručio je Lerotić.