Dobitnik Počasnog Srca
63

Jesse Eisenberg za Klix.ba: Bitno je snimati filmove o ratu, ali ne doprinositi podjelama

I. S.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Američki glumac Jesse Eisenberg je nedavno dobio Počasno Srce Sarajeva na 28. izdanju SFF-a. Tom prilikom je za Klix.ba govorio o svojoj povezanosti s glavnim gradom naše države te detaljima iz karijere.
Između ostalog je glumio u filmu "The Hunting Party" reditelja Richarda Shepera, koji govori o hvatanju ratnog zločinca po imenu Dragoslav Bogdanović (fiktivno ime) u Bosni i Hecegovini. Eisenberg smatra da je bitno snimati filmove koji govore istinu o ratu, politici i socijalnim problemima.

"Podrazumijeva se da svako ima svoje mišljenje o gotovo svakoj temi. Kada je riječ konkretno o politici, smatram da trebam glasno reći svoje mišljenje ukoliko mogu pomoći. Međutim, ukoliko sam svjestan da ću time doprinijeti podjelama u društvu, onda istupanje u javni prostor nije dobra ideja", rekao je.

Glumac je zatim naveo da osjeća snažnu potrebu da bude socijalno angažovan i to pokušava uraditi na svaki mogući način.

"Moja supruga je aktivistkinja i profesorica, a njena majka je vodila sigurnu kuću za žrtve nasilja. Pomagao sam u prikupljanju novca za žrtve. Vodio sam intervjue i dodatno razgovarao sa studentima u gradu gdje živimo. To je za mene bilo značajno iskustvo. Mislim da svaka osoba koja je na neki način poznata u društvu mora na koristan način iskoristiti svoju 'slavu'", dodao je.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Poznato je da je Eisenberg izuzetno privatna osoba, a u nekoliko navrata je spomenuo da se još uvijek bori s anksioznošću.

"Kada je prije nekoliko dana na SFF-u ispred tri hiljade ljudi prikazan moj rediteljski prvijenac 'When You Finish Saving The World', uhvatila me panika jer nisam želio razočarati publiku. Uprkos tome, naravno da mi je bilo drago što sam stigao u Sarajevo. Volio bih da ovdje mogu ostati naredni mjesec i moći se u potpunosti posvetiti svakom događaju u okviru SFF-a. Ovako sam sve 'zadatke' morao uraditi u roku od pet dana i konstantno sam u nekoj žurbi", ispričao je.

Želi se ponovo vratiti u Sarajevo kada se bura stiša i kada bude imao više slobodnog vremena.

Na pitanje je li mu draže biti glumac ili reditelj, odgovorio je:

"Dok sam režirao 'When You Finish Saving The World', u nekim trenucima sam bio frustriran zato što ne glumim u njemu. Znao bih šta tačno trebam uraditi da scena bude savršena. No, radio sam sa sjajnim glumcima i naravno da sam ipak uživao u svom prvom rediteljskom iskustvu. Zapravo, u suštini volim i glumu i režiju i ne mogu odabrati favorita", zaključio je.