Oprečno viđenje prošlosti
217

Obilježavanje Oluje: U Kninu "vojno redarstvena operacija", u Novom Sadu "pogrom"

N. V.
Obilježavanje Oluje - Knin (lijevo) i Novi Sad (desno)
Obilježavanje Oluje - Knin (lijevo) i Novi Sad (desno)
Akcija "Oluja" obilježava se kao i prethodnih godina u Hrvatskoj i Srbiji, ali na različite načine. Dok u Kninu organizuju prijem za generale koji su učestvovali u operaciji oslobađanja, u Novom Sadu se prisjećaju stradalih i prognanih.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović organizovao je svečani prijem za ratne zapovjednike na Kninskoj tvrđavi, a povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Uručena su odlikovanja, medalje, unapređenja i pohvale pripadnicima Oružanih snaga RH. Odlikovao je penzionisanog generala HVO-a Zlatana Miju Jelića, koji je u Bosni i Hercegovini optužen za teške ratne zločine. Odlikovao je i Vojnu policiju HVO-a i Jedinicu za posebne namjene "Ludvig Pavlović". Obje su djelovale na području paradržavne tvorevine Herceg-Bosne.

Milanović im je poručio da će živjeti dugo s obzirom na to da ljudi umiru dva puta - "jednom stvarno, a jednom kad ih se zaboravi.

Osim o onome što Hrvati zovu "vojno redarstvena operacija", a Srbi "pogromom", Milanović je govorio i o BiH.

"Sumnjičilo nas se da smo BiH htjeli raskomadati. Bihać nikad ne bi bio deblokiran da nije bilo naše vojske. Bosanski Srbi ne bi nikada položili oružje da ih vojska nije slomila. 30 godina kasnije mi se i dalje moramo objašnjavati i ispričavati. Ne, draga gospodo. Naš je put bio ispravan, civiliziran i kao u svakom ratu, bio je krvav", rekao je Milanović.

Inače, Olujom su stvorene pretpostavke za akcije Sana, Maestral i Južni potez, a kojima su oslobođeni Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ, Kulen Vakuf, Bosanska Otoka, Sanski Most, Jajce i Drvar. Yapovjednik 502. vite[ke brdske brigade Armije RBiH Hamdija Abdić Tigar rekao je kako Hrvatska jeste olakšala Armiji, ali da je Armija spriječila da se desi masakr u BiH.

U isto vrijeme, večeras u Novom Sadu obilježava se akcija "Oluje", ali kao dan sjećanja na one koji su stradali i prognani u toj akciji. Održani su brojni emotivni performansi i umjetničke prezentacije koje govore o ubijenim i protjeranim civilima.

Na obilježavanje u Novi Sad došli su i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik pa je tako na početku prvo puštena himna entiteta Republika Srpska "Moja Republika", a zatim i "Bože pravde", himna Srbije.

Patrijarh Porfirije pozdravio je sve prisutne na obilježavanju stradanja te je govorio o ličnim porodičnim historijama Srba. Prisutnima se obratio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Inače, tokom Oluje je protjerano 200.000 Srba, a ubijeni su civili s obje strane, no broj nije utvrđen. Ante Gotovina i drugi hrvatski generali bili su optuženi za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja tokom ove akcije, ali im je Haški sud izrekao oslobađajuću presudu.