Podgorica
135

Potpisan Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i Crne Gore

S. Š.
(Foto: Telegram/DritanAbazović)
(Foto: Telegram/DritanAbazović)
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije i premijer Crne Gore Dritan Abazović potpisali su danas u Vili Gorica u Podgorici Temeljni ugovor.
Crnogorski mediji su i ranije objavili da je termin potpisivanja Temeljnog ugovora zakazan za danas, što je Abazović demantovao. Međutim, prema posljednjim informacijama tamošnjih medija, Porfirije je nenajavljeno stigao u Crno Goru.

Vijest da je potpisan Temeljni ugovor sa SPC, Abazović je podijelio na svom zvaničnom Telegram kanalu.

Kako prenosi RTCG, grupa nezadovoljnih građana već se okupila ispred Vile Gorica.

Podsjetit ćemo, Temeljni ugovor je već duži vremenski period tema koja nalazi na razna oprečna mišljenja, ali i razlog povodom kojeg su širom Crne Gore organizovani protesti.

Temeljnim ugovorom je, u principu, utvrđeno kakve nadležnosti može provoditi crkva, a kakve država.

U prvom članu Temeljnog ugovora, Crna Gora i SPC se obavezuju da će obje strane, svaka u svom polju djelovanja, nezavisno i samostalno djelovati te da će u međusobnim odnosima u potpunosti poštovati to načelo.

Država se obavezuje da, u skladu sa sopstvenim pravnim poretkom, izvrši uknjižbu svih neupisanih nepokretnosti u vlasništvo Mitropolije crnogorsko-primorske, Eparhije budimljansko-nikšićke, Eparhije mileševske, Eparhije zahumsko-hercegovačke i njihovih crkveno-pravnih lica kojima pripadaju.

Također, nedavno je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio da će, ukoliko dođe do potpisivanja Temeljnog ugovora, zasigurno pasti vlada na čijem čelu je Abazović.