Problem nova pravila
543

Kosovska policija zatvorila prijelaze Jarinje i Brnjak, Srbi blokirali puteve na sjeveru

N. V.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Kosovska policija je obavijestila da su granični prijelazi Jarinje i Brnjak potpuno zatvoreni.
Kao razlog zatvaranja prijelaza naveli su to što su mještani blokirali putne pravce koji vode ka ovim graničnim prijelazima. Zbog toga je na prijelazu velika kolona vozila, a iz pravca Srbije građane usmjeravaju da se vrate nazad.

Inače, od večeras u ponoć Srbi koji žive na sjeveru Kosova više neće moći ući na Kosovo sa ličnom kartom Srbije, a umjesto toga će im biti izdavane tromjesečni "ulazno-izlazni dokumenti". Također se zabranjuje i korištenje registarskih oznaka KM (Kosovska Mitrovica) koje su izdate u Srbiji.

To je izrevoltiralo mještane, a nakon što se na sjeveru Kosova oglasila sirena za uzbunu koja je bez prestanka trajala duže od sat, mještani su se počeli okupljati u centru sjevernog djela Mitrovice, kao i u općinama Zvečan i Zubin Potok.

U selima Rudari u Zvečanu i Varaga u Zubinom Potoku formirane su blokade puteva, koji vode ka graničnim prijelazima. Nekoliko stotina građana se okupilo, a dovezeni su i kamioni kako bi se prepriječio put. U blizini se nalaze i ambulante hitne pomoći.

Na društvenim mrežama izvještavano je o raznim incidentima i navodnim pucnjavama koje su se ispostavile kao netačne, a i Ministarstvo odbrane Srbije se oglasilo kazavši da (još) nisu prelazili administrativnu liniju te da nije bilo sukoba sa kosovskom policijom.