Na putu ka EU
378

Vijeće ministara BiH usvojilo Akcioni plan za unapređenje prava LGBT osoba

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, usvojilo je Akcioni plan za unapređenje ljudskih prava i osnovnih sloboda LGBT osoba u Bosni i Hercegovini za period 2021 - 2024. godine

"Na ovaj način BiH ispunjava jedan od ključnih prioriteta u pretpristupnom procesu pridruživanja BiH Evropskoj uniji, ali i obaveze proistekle iz međunarodnih konvencija", saopćeno je iz Vijeća ministara.

Usvajanje Akcionog plana potvrda je opredijeljenosti BiH da doprinese poštovanju, zaštiti i ostvarivanju prava i sloboda LGBT osoba, te suzbijanju predrasuda i stereotipa prisutnih u društvu.

U fokusu Akcionog plana je ostvarivanje tri opća cilja - jednake mogućnosti i zabrana diskriminacije, jednaka prava u svim oblastima života i društvo poštovanja raznovrsnosti.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice - Agencija za ravnopravnost polova dostavit će Savjetu ministara BiH izvještaj o realizaciji ovog plana.

Iz SOC-a su pozdravili ovu odluku koja se čekala godinu dana te naveli da pored analize stanja priznanja, uživanja i ostvarivanja ljudskih prava LGBTI osoba i osvrta na relevantni međunarodni i domaći pravni okvir, Akcioni plan sadrži vrlo specifične mjere koje će se realizirati kroz podizanje svijesti, organizovanje edukacija, kreiranje i izdavanje priručnika, unapređenje prikupljenih podataka, javno zagovaranje i sl.

"U kontekstu strateških usmjerenja SOC-a, ovo će biti adekvatan osnov i alat za nastavak zagovaranja, između ostalih, pravne regulacije istospolnih partnerstava, govora mržnje, poštivanja prava na slobodu okupljanja, pravnog priznanja roda, zdravstvene zaštite i socijalne inkluzije transrodnih osoba i mnogih drugih pitanja ravnopravnosti LGBTI osoba", navodi se.

"Iako već godinama niz institucija uz Sarajevski otvoreni centar - posebno u oblasti pravosuđa, zdravstva i socijalnog rada - aktivno radi na građenju vlastitih kapaciteta pa i ostvarivanju dobrog dijela mjera koje su predložene, ovaj dokument po prvi put daje sveobuhvatan pregled šta je potrebno učiniti u različitim oblastima života relevantnih za LGBTI osoba, te niz novih mjera koje pojedinačne institucije u BiH trebaju poduzeti da bi se pravo na privatni, porodični život, te na samoidentifikaciju konačno počelo ostvarivati za transrodne osobe i istospolne parove u svim dijelovima ove države, i u FBiH, i u Brčko distriktu i u Republici Srpskoj. Ovo je jasan i nedvosmislen institucionalni korak, koji još jednom dokazuje da je pitanje ravnopravnosti LGBTI osoba pitanje ljudskih prava, a ne smije niti treba biti pitanje politikanstva. Stoga, čestitam Vijeću ministara na ovom koraku, te svima koji su doprinijeli usvajanju ovog Akcionog plana", rekla je Emina Bošnjak, izvršna direktorica Sarajevskog centra.