Do 10.000 KM
581

Kanton Sarajevo subvecionira i rješavanje stambenog pitanja mladih

F. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo će putem Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, subvencionirati rješavanje stambenog pitanja mladih sredstvima u iznosu do 10.000 KM.
Subvencije će biti dodijeljene za kupovinu stana ili kuće ili izgradnju kuće ili stana na području Kantona Sarajevo.

Javni poziv mladima će biti raspisan u narednih deset dana. U njemu će biti navedeni uslovi koje kandidati moraju ispunjavati za ostvarivanje prava na subvenciju, kriteriji za bodovanje, kao i postupak podnošenja zahtjeva i utvrđivanja liste reda prvenstva kandidata za subvencioniranje.

"Ministarstvo po redoslijedu sa konačne rang liste reda prvenstva kandidata, isplaćuje iznos do 10.000 KM u zavisnosti od raspoloživih sredstava u Budžetu Kantona Sarajevo za ove namjene i broja pristiglih aplikacija. Uslovi za ostvarivanje prava na subvenciju su starosna dob od 18 do 38 godina, državljanstvo BiH i prebivalište na području KS neprekidno najmanje tri godine, kao i da podsnosilac zahtjeva i njegov bračni i vanbračni partner nemaju riješeno stambeno pitanje na drugi način, kao i da nisu bili vlasnici stana ili kuće koju su otuđili pravnim poslom," naveo je ministar Enver Hadžiahmetović.

Po riječima Hadžiahmetovića rješavanje stambenog pitanja mladih pored pitanja zaposlenja je najsloženije i najznačajnije egzistencijalno pitanje, naročito u aktuelnoj ekonomskoj situaciji kako u Bosni i Hercegovini tako i u Kantonu Sarajevo.

“U cilju iznalaženja što povoljnijih mogućnosti u uvjetima visoke stope nezaposlenosti mladih, visoke cijene kvadratnog metra stana, visokih kamatnih stopa na stambene kredite kod banaka, niskih plaća mladih, osigurava se podrška mladima u rješavanju njihovog stambenog pitanja, što je jedan od strateških ciljeva socijalne brige iz Strategije prema mladima Kantona Sarajevo 2019-2023. koju je usvojila Skupština Kantona Sarajevo”, kazao je ministar Hadžiahmetović.