Teško ranjen
15

Svijet je u šoku nakon atentata na bivšeg premijera Japana, ljekari mu se bore za život

F. H.
Shinzo Abe prilikom obraćanja na skupu kada je izvršen atentat
Shinzo Abe prilikom obraćanja na skupu kada je izvršen atentat
Bivši japanski premijer Shinzo Abe upucan je sleđa na predizbornom govoru u gradu Nara, saopćio je glasnogovornik japanske vlade. Svijet je šokiran događajem i uslijedile su osude ovog napada
Državni sekretar SAD-a, Anthony Blinken osvrnuo se na događaj prije sastanka sa premijerom Indonezije. Blinken je poručio da je ožalošćen i zabrinut zbog vijesti koje dolaze iz Japana.

"Ne znamo njegovo stanje, znamo da je upucan i naše misli i molitve su sa njim, njegovom porodicom i narodom Japana. Ovo su jako jako tužni trenuci i čekamo vijesti iz Japana," rekao je Blinken.

Na ovog bivšeg premijera su ispaljena dva metka, a prema izvještajima svjetksih medija jedan ga je pogodio u leđa, nakon čega se on srušio na tlo. Od kada su ga prebacili u bolnicu više nema informacija, osim da mu se ljekari bore za život.

Glasnogovornica Bijele kuće, Kareen Jean Pierre poručila je kako su šokirani i ožalošćeni zbog nasilnog napada na bivšeg premijera Shinzo Abea.

"Pomno pratimo izvještaje i u mislima smo uz njegovu porodicu i narod Japana," poručili su iz Bijele kuće.

Ambasador Rusije u Japanu, Mikhali Galuzin je na Twitteru napisao kako se moli za zdravlje Abea i da snažno osuđuje barbarski napad na njegov život.

Premijer Velike Britanije, Boris Johnson napisao je da je krajnje užasnut i tužan zbog vijesti o napadu na Shinze Abe, poručio je da su njegove misli sa porodicom Abe i njegovim voljenim,

Jacinda Ardern, premijerka Novog Zelanda napisala je da duboko šokirana zbog bivšeg premijera Shinzo Abe i da je on bio jedan od prvih lidera sa kojim se sastala kao premijerka.
"Bio je duboko posvećen svojoj ulozi ali i velikodušan i ljubazan. Moje misli su sa njegovom suprugom i ljudima Japana. Događaji kao ovaj potresu nas do temelja," napisala je Ardern.

Australijski premijer Anthony Albanese, ministar vanjskih poslova Indonezije i predsjednica Tajvana neki su od svjetskih lidera koji su do sada osudili atentat na Abea i poslali riječi podrške i molitve njegovoj porodici i narodu Japana.

Shinzo Abe je inače bivši premijer s najdužim stažom na toj funkciji u Japanu. Odstupio je 2020. godine zbog zdravstvenih problema.