Cijena članstva
70

Turska će nakon sporazuma zatražiti izručenje 33 osobe iz Finske i Švedske

F. H.
Sporazum postignut u Madridu (Foto: EPA-EFE)
Sporazum postignut u Madridu (Foto: EPA-EFE)
Turski ministar pravde Bekir Bozdag izjavio je kako će nakon što je u Madridu postigunut sporazum sa Finskom i Švedskom kojim je odblokiran njihov pristup NATO savezu, Turska od ovih država zatražiti izručenje 33 osobe osumnjičene za terorizam.

“Tražit ćemo od njih da ispune naše zahtjeve za izručenje nakon ovog memoranduma o razumijevanju. Već smo podnijeli zahtjev za izručenje. Dosjei šest terorista PKK-a i šest terorista FETO u Finskoj te 10 terorista FETO-a i 11 PKK u Švedskoj”, rekao je Bozdag.

Bozdag je rekao kako Turska vjeruje da je važno uspostaviti nadzorni odbor sa sigurnosnim, pravosudnim i obavještajnim jedinicama za praćenje provedbe memoranduma.

“Nije dovoljno samo napisati, također ćemo nadzirati provedbu memoranduma tačku po tačku u praksi," izjavio je turski ministar pravde.

Ministri vanjskih poslova Turske, Finske i Švedske potpisali su u utorak u Madridu memorandum koji se bavi zabrinutošću Turske, uključujući izvoz oružja i borbe protiv terorizma, Turska je odustala od protivljenja da dvije do sada neutralne nordijske zemlje pristupe NATO savezu.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, ocijenio je potpisani memorandum dobrim za Tursku, dobrim za Finsku i Švedsku te dobrim za NATO savez.