Snažna podrška Slovenije
206

Robert Golob: BiH do kraja godine može dobiti kandidatski status

F. H.
Robert Golob, premijer Slovenije (Foto: EPA-EFE)
Robert Golob, premijer Slovenije (Foto: EPA-EFE)
Premijer Slovenije, Robert Golob izjavio je za slovenske medije da iako BiH nije dobila kandidatski status napravljen je važan korak. Dodao je da nije razočaran i da nije ishitreno predložio da BiH dobije status kandidata.

"Ne, nisam razočaran. Zašto bih? Mislim da je danas napravljen važan pomak na ovu temu, uostalom, vodila se jedna veoma duboka rasprava, trajala je dosta sati," rekao je Golob.

Kao bitno naveo je da je BiH izvučena iz svojevrsnog evropskog zaborava i da je napravljen okvirni raspored kada će Evropsko vijeće opet raspravljati i doći do konkretnog rješenja.

Sljedeći korak koji će se poduzeti je izvještaj Evropske komisije o ispunjavanju 14 ključnih uslova. Ističe kako je ovo tehnokratski pristup ali da je isti u slučaju Ukrajine i Moldavije te da je odgovarajući.

"Sasvim je moguće da će to biti do kraja ove godine, ali to ne zavisi ni od Slovenije, ni od Evropske komisije, već od vlasti u Bosni i Hercegovini", rekao je slovenski premijer o tome kada bi BiH mogla dobiti kandidatski status.

Najveći problem u pronalaženju sporazuma je bila procedura, a ne sama ideja da BiH dobije kandidatski status za što se većina članica EU, prenosi 24ur.com

Ranije je ministrica vanjskih poslova Slovenije, Tanja Fajon upozorila kako je Evropska unija izgubila kredibilitet u zemljama zapadnog Balkana i da ove zemlje postaju mjesto geopolitičke borbe.

Austrija i Slovenija su prema informacijama iz Brisela bile zemlje koje su se najsnažnije zalagale da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status, dok su Njemačka, Francuska i Nizozemska bile protiv toga da se kandidatski status poklanja.