Od novinara do političara
61

Ko je Yair Lapid, novi izraelski premijer čiji je otac rođen u Novom Sadu

B. R.
Yair Lapid, premijer Izraela (Foto: EPA-EFE)
Yair Lapid, premijer Izraela (Foto: EPA-EFE)
Dosadašnji ministar vanjskih poslova Izraela Yair Lapid bit će premijer ove države tokom političke tranzicije, tj. do održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora.

List Jerusalem Post piše da u inozemstvu i nije toliko poznat političar, ali da je skoro deceniju vrlo značajan u domaćoj politici.

Novinarska karijera

Lapid je rođen 1963. u Tel Avivu. Majka Shulamit Lapid (rođena Giladi) je bila dramaturginja, romanopisac i novinarka , a otac Yosef Lapid je također novinar koji je kasnije postao ministar pravde Izraela. Njegov otac je rođen u Novom Sadu i porijeklo mu je iz mađarske jevrejske porodice.

Yosef Lapid je do 2006. bio aktivan u parlamentu, a preminuo je dvije godine kasnije. Prije toga je bio na nekoliko značajnih javnih funkcija, među kojima je i predsjednik opozicione liberalno-sekularne stranke Shinui, što na hebrejskom znači promjena.

Tokom karijere u Izraelskim odbrambenim snagama (IDF), Yair Lapid je radio kao novinar - pisao je za list "Bamachane", a koji je izdavao IDF. Kasnije je radio za list Maariv, čiji je jedan od osnivača njegova majka.

Početkom 90-ih počeo je raditi kao televizijski novinar, bio je voditelj talk show emisije. Dvije decenije bio je televizijski novinar. Autor je nekoliko knjiga, među kojima su trileri, djela za djecu, dvije novele i one koje sadrže njegove novinske kolumne. Autor je i televizijskih serija.

Politička karijera

Lapid se 2012. politički angažovao, tada je osnovao stranku Yesh Atid, što u prijevodu znači postoji budućnost. Riječ je o liberalnoj i cionističkoj stranci, kakva je bila i stranka njegovog oca.

Međutim, stranka njegovog oca je bila sekularna, dok Yesh Atid zagovara "integraciju vrijednosti judaizma i demokratije". Uprkos tome smatraju se sekularistima te se predstavljaju kao zagovornici liberalnih reformi.

Na prvim izborima, 2013. osvojili su iznenađujućih 19 od 120 mandata. Postali su druga po veličini stranka, a Lapid je tada izabran za ministra finansija.

Yesh Atid je na prošlogodišnjim izborima dobio 17 mandata, a Lapid je formirao vlast koja podrazumijeva rotaciju na poziciji premijera. Naftali Bennett je prije njega bio premijer.

Jerusalem Post ga je predstavio kao političarem koji zagovara princip postojanja dvije države za rješavanje odnosa između Izraela i Palestine te kao nekoga ko je uvjeren da Jerusalem treba biti pod izraelskom kontrolom. Bit će premijer do održavanja petih izbora u tri godine.