Drama u Skupštini HNK
155

SDP poziva OHR da ne dozvoli dvije policije pod jednim krovom u HNK

G. Š.
Skupštine HNK u Mostaru pred kojom je danas usvajanje zakona o MUP-u kako bi konačno dobili komesara policije i njegovog zamjenika počela je burno.

SDP je zatražio da se sa Dnevnog reda skine skraćeni postupak izmjene i dopune zakona o MUP-u HNK navodeći kako se radi o suviše važnim zakonima da bi se usvajali po skraćenoj proceduri i bez konsultacija sa strukom, te da se politizira MUP HNK.

Nakon što taj prijedlog nije dobio većinu, SDP-ovi zastupnici u Skupštini HNK su napustili sjednicu i pozvali OHR da ne dozvoli dvije policije pod jednim krovom.

Predsjednik KO SDP-a HNK Ismet Lulić je prije početka sjednice kazao kako se nova pozicija uvodi kako bi SDA i HDZ rasporedili i potpuno preuzeli vlast nad policijskim strukturama.

"Ovim izmjenama i dopunama zakona uključujemo politiku u rad komesara", ustvrdio je Lulić .

On podsjeća kako je davno bio postignut dogovor da se rad policije depolitizira te da je dogovor SDA i HDZ prekršio to.

"Mi ćemo biti jedini u kanton sa komesarom i zamjenikom komesara. Time dobivamo dvije stranačke policije koje će upravljati kantonom", istaknuo je Lulić.

Naglašava kako je frapirajuće da na sjednici Kluba Bošnjaka ova tačka dnevnog reda nije ni bila na temi, što potvrđuje da je dogovor postignut.

Vjeruje da iza toga stoji dogovor lidera SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a Dragana Čovića.

"Na ovaj način će se ozvaničiti treći entitet u HNK", ustvrdio je Lulić.

Naglašava da se na ovaj način zanemaruje srpski narod koji je konstitutivan u HNK.

SDP-ova zastupnica u Skupštini HNK Vesna Saradžić kaže kako je ovo primjer da i onda kad se pomisli da ne može biti gore pokaže da može.

"Politika je pokazala da je najjača i da je njima bitno da je vuk sit, a ovce na broju i da imaju želju da podjednako vladaju. Ovim se zakonom vežu ruke komesaru koji će biti apsolutno pod stranačkim utjecajem. To znači potpuna kontrola policije,", kazala je Saradžić.

Ističe kako jedino ostaje pozvati visokog predstavnika i OHR da se ne dozvoli da HNK imama dvije policije pod jednim krovom.