Liga nacija
593

Šta je Zmajevima potrebno za prvo mjesto u preostala dva kola

H. H.
Slavlje Zmajeva nakon gola protiv Finske (Foto: I. L./Klix.ba)
Slavlje Zmajeva nakon gola protiv Finske (Foto: I. L./Klix.ba)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je večeras selekciju Finske rezultatom 3:2 i napravila je ogroman korak ka osvajanju prvog mjesta u grupi 3 B Liga nacija.

Tako ćemo u preostala dva kola u septembru imati "zicer" za ovjeru prvog mjesta u domaćoj utakmici protiv Crne Gore i na gostovanju u Rumuniji u posljednjem meču.

Posao već možemo završiti pobjedom protiv Crne Gore, jer bi u tom slučaju pobjegli Crnogorcima na nedostižna četiri boda uoči posljednje utakmice, a nedostižni bi ostali i za Finsku i Rumuniju.

I bod protiv Crne Gore bi nas zadržao na vrhu tabele, ali za ovjeru prvog mjesta najvjerovatnije bi nam trebala pobjeda u posljednjem meču u Rumuniji.

Naša selekcija je u prošloj sezoni 2020/2021 Lige nacija ispala iz Lige A u drugi rang - Ligu B, a osvajanjem prvog mjesta u grupi B3 ponovo bi se plasirali u najviši rang za sezonu 2024/2025.

Još važnije od toga je podatak da bi nam prvo mjesto u grupi donijelo plasman u drugi šešir uoči žrijeba kvalifikacija za Evropko prvenstvo koji će biti održan u oktobru ove godine, kao i činjenica da bi na Euro mogli i kroz baraž koji će se igrati na osnovu rezultata iz Lige nacija. U baražu će učestvovati 12 selekcija.

Raspored naše grupe u preostala dva kola:

5. kolo:

BiH - Crna Gora (23. septembar)

Finska - Rumunija (23. septembar)

6. kolo:

Rumunija - BiH (26. septembar)

Crna Gora - Finska (26. septembar)

Tabela: