Saradnja Sarajeva i Beča
75

Jedan od vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti radiološke dijagnostike i terapije dolazi u BiH

M. G.
Prof. Christian J. Herold
Prof. Christian J. Herold
Jedan od vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti radiološke dijagnostike i terapije ove sedmice boravit će u posjeti BiH u cilju ostvarivanja stručne saradnje sa renomiranom privatnom zdravstvenom ustanovom koja će između ostalog biti i osnova i za edukaciju mladih kadrova na relaciji Sarajevo - Beč.

Radi o se Prof. Christianu J. Heroldu, koji trenutno radi kao Voditelj odjeljenja za biomedicinsku radiološku dijagnostiku i interventnu radiološku terapiju u Opštoj bolnici Beč, te obnaša funkciju direktora Međunarodnog Medicinskog Univerziteta Beč.

Svoj akademski angažman također obavlja kao profesor na odjeljenju za radiologiju Johns Hopkins Univerziteta u USA, a često je i gostujući predavač na prestižnim univerzitetima kao što su Stanford University, Cornell University, Cambridge University i Duke University.

Imajući u vidu da ste vi jedan od svjetskih pionira razvoja kompjuterizirane tomografije kao i veliki zagovornik interdisciplinarne naučne saradnje, raduje nas vaša posjeta Sarajevu i predavanje koje ćete održati za stručnu javnost. Možete li sa našim čitateljima podijeliti više informacija o novim dostignućima na polju radiološke dijagnostike i terapije?

Moderna radiološka dijagnostika i terapija je sve više bazirana na visokoj IT tehnologiji kao i umjetnoj inteligenciji te je doživjela svojevrstan procvat u vremenu kada su BiH i zemlje u okruženju proživljavale veliku ratnu krizu. Tako da je to vrijeme teško nadoknadivo i za očekivati je da je potreban određeni broj godina da se sustigne brzi razvoj radiologije i radiološke terapije. Danas je tehnologija dostupna po mnogo prihvatljivijoj cijeni i mislim da je sada pravo vrijeme da BiH stručnjaci, uz već dostupnu tehnologiju, naprave velike iskorake uz podršku evropskih centara koji su imali sreću da ostvare kontinuitet stručnog razvoja. Zato već duže vremena razgovaramo sa partnerima u BiH te planiramo ostvariti most znanja i edukacije na relaciji Sarajevo - Beč.

Koja su neka od dosadašnjih postignuća Međunarodnog medicinskog univerziteta, posebno u kontekstu pandemije COVID-19?

Jedan od primjera odlučujuće borbe protiv Covida u našoj Opštoj bolnici Beč je transplantacija pluća. Uspostavljanje takve procedure zahtijeva intenzivno i održivo obrazovanje i obuku medicinskog osoblja, promjenu i prilagođavanje lokalnog zakonodavstva. Međutim, jednako je važno započeti sa detaljnim strateškim planom, biti ambiciozan, ali realan u postavljanju ciljeva i slijediti svoje snove. Želimo biti dio ove posebne priče i svojom stručnošću, iskustvom i znanjem dati svoj maksimum. Posebno bih istakao vrlo inovativnu proceduru koju trenutno razvijamo za liječenje poremećaja koji pogađa veliki broj pacijenata, a to je plućna embolija. Mi, interventni radiolozi i kardiolozi, težimo uklanjanju krvnih ugrušaka iz plućnih arterija interventnim radiološkim pristupom, što znači minimalno oštećenje tkiva i kože korištenjem male rupe za iglu i uvodnicu, eventualno čak i u ambulantnom tretmanu, tako da je pacijent spreman isti dan nakon procedure napustiti bolnicu.

Na koji način BiH može uhvatiti korak sa razvijenim evropskim zemljama kada su u pitanju medicinske prakse?

Mi u Opštoj Bolnici Beč, kojom upravlja Medicinski Univerzitet Beč imamo sve više pacijenata sa prostora Balkana koji u našoj bolnici traže medicinsku pomoć, a posebno za složene i visokospecijalizirane procedure iz raznih medicinskih disciplina. Smatramo da uz detaljno isplanirane programe prevencije te ciljanu edukaciju iz grana medicine koje pokazuju značajan deficit u pogledu vještina i znanja možemo značajno promijeniti stvari, odnosno omogućiti da veliki dio ovih pacijenata bude zbrinut u svojoj zemlji po istim visokim kriterijima kvaliteta i sigurnosti. Tome ćemo težiti kroz našu, nadam se, uskoro ostvarenu saradnju u Bosni i Hercegovini.

S obzirom na veličinu i značaj zdravstvene ustanove iz koje dolazite, da li će biti mjesta za edukaciju medicinskog osoblja iz BiH?

Medicinski Univerzitet u Beču upravlja Opštom bolnicom Beč, najvećom bolničkom ustanovom u Austriji sa bogatom historijom od preko 300 godina, preko 9.000 uposlenih i preko 45.000 hirurških operacija godišnje. Naravno, most edukacije koji gradimo je dvosmjeran te se radujemo zdravstvenim radnicima iz BiH svih profila, ljekarima ali i tehničarima, babicama, bolničarkama, zdravstvenim ekonomistima koji će imati priliku za sticanje dodatnog znanja kroz ovu saradnje. Naša ustanova i danas upošljava veliki broj stručnjaka sa vaše teritorije i dokazano su vrijedni, orijentirani ka cilju i ambiciozni u svojim usmjerenjima.

Uskoro sa našim partnerima u BiH, jednom etabliranom zdravstvenom grupacijom želimo da ostvarimo sveobuhvatnu saradnju u kojoj će prvenstveno profitirati pacijenti jer ćemo se truditi da prenesemo sve standarde evropskog liječenja i njege. Više prilike da iznesemo detalje u javnosti ćemo imati prilikom naše posjete BiH i Sarajevu planirane za 02.06.2022.

Tom prilikom ću održati i predavanje za kolege u Sarajevu upravo posvećeno jednoj od gorućih temi kada je u pitanja rizik obolijevanja i veliki stepen smrtnosti pacijenata, a to je "Efikasno radiološko upravljanje dijagnostikom i liječenjem plućnih lezija sumnjivih na rak pluća". Radujem se skorom dolasku u Sarajevo dijeljenju znanja i iskustva sa kolegama u Bosni i Hercegovini.