Na zahtjev vlasti
28

Kevin Spacey bi mogao biti izručen Velikoj Britaniji zbog optužbi za seksualno zlostavljanje

N. O.
Kevin Spacey (Foto: EPA-EFE)
Kevin Spacey (Foto: EPA-EFE)
Britanske vlasti navodno traže povratak Kevina Spaceyja iz SAD-a u Veliku Britaniju kako bi se suočio s optužbama za seksualni napad. Glumac serije "House of Cards" optužen je u četiri tačke optužnice za seksualno zlostavljanje u ovoj zemlji.
Spacey je optužen za incidente u kojima su sudjelovala trojica muškaraca, sada u tridesetima i četrdesetima, a koji su se navodno dogodili u Londonu između marta 2005. i augusta 2008. te u Gloucestershireu u aprilu 2013. godine.

Državno tužilaštvo saopćilo je da je Spacey također optužen za navođenje osobe da se uključi u penetrativnu seksualnu aktivnost bez pristanka.

U nedjelju The Guardian je izvijestio da se Spacey suočava s formalnim izručenjem u Ujedinjeno Kraljevstvo ako se dobrovoljno ne vrati u zemlju, pozivajući se na dužnosnika upoznatog s procesom.

Posebna jedinica Ministarstva unutarnjih poslova, Uprava za međunarodni kriminal, djelovat će u ime policijskih vlasti i tužitelja, navodi The Guardian.

Citirajući stručnjake upoznate s procesom izručenja, također su izvijestili da bi američki policijski dužnosnici mogli biti poslani da privedu Spaceyja u ime Velike Britanije.

Objava optužbi uslijedila je nakon pregleda dokaza koje je prikupila policija u svojoj prethodnoj istrazi o optužbama za seksualno zlostavljanje protiv glumca, koja je započela 2017. godine.

Spacey je odbacio sve optužbe.